-
Pret
-
Producator
-
-
Varsta
-
-
Greutate Maxima Suportata
-
-
Material
-
-
Pentru
-
-
Transport Gratuit
-
-
Dimensiuni
-
-
Culoare
-
Patuturi Copii
Despre Patuturi Copii:
Când se apropie venirea pe lume a bebelușului, este nevoie să pregătești lucrurile de care cel mic va avea nevoie, iar unul dintre obiectele de mobilier necesare este pătuțul. Cu siguranță vrei să alegi un model confortabil, care să se potrivească în decorul camerei. Este necesar să urmezi câteva criterii simple, pentru a face decizia corectă.
Un pătuț pentru bebeluși este un pat mic prevăzut cu margini înalte, care poate fi realizat din diferite materiale, cum ar fi lemn, plastic sau chiar metal.
Care este vârsta recomandată pentru folosirea pătuțului?
În general, părinții aleg să achiziționeze un pătuț înainte de nașterea copilului, pentru a fi folosit încă din prima zi în care cel mic, împreună cu mama, sosesc acasă de la maternitate. În funcție de dimensiunea pătuțului, dar și de preferințele părinților, pătuțul va fi folosit până în momentul în care copilul poate face trecerea la un pat junior, adică în jurul vârstei de 4 ani.
Cum alegi un patut pentru copii?
Dincolo de considerentele estetice, alegerea pătuțului va fi făcută luând în calcul o serie de aspecte ce țin de dimensiunea spațiului disponibil, bugetul alocat, calitatea saltelei, dar și modul în care pătuțul va fi folosit. Câteva aspecte pe care e recomandabil să le ai în vedere:
- Salteaua trebuie să fie compatibilă cu forma pătuțului și cu dimensiunile acestuia. Din rațiuni de siguranță, salteaua trebuie să se potrivească perfect pe rama patului, fără a exista spații goale.
- Toate piesele patului pentru bebeluși, inclusiv șuruburile, îmbinările și barele de protecție trebuie să se potrivească perfect cu tot ansamblul, iar vopselele și lacurile folosite trebuie să fie non-toxice și foarte rezistente în timp.
- În mod obligatoriu, pătuțul va respecta toate standardele de calitate impuse la nivel european.
- Alege o saltea fermă, testată dermatologic și confecționată din materiale antialergice și non-toxice, care să susțină corect coloana copilului asigurându-i un somn cat mai liniștit.
Tipuri de patuturi pentru copii
Tipul potrivit de patut pentru bebelusi depinde de mărimea camerei și de bugetul pe care îl ai la dispoziție. Pătuțurile diferă în funcție de formă, dimensiuni, materiale utilizate și culori.
- Patuturi copii - tip standard
Poate fi folosit de la naștere până la vârsta de 2-3 ani. De obicei, acest pătuț clasic este confecționat din lemn și are 3 niveluri de reglare a înălțimii, astfel încât să poată găzdui copilul pe măsură ce acesta crește. Cu toate acestea, odată ce bebelușul crește, va trebui să facă trecerea la un pat junior.
Unele modele de pătuț bebe standard sunt dotate cu roți, care permit mutarea ușoară dintr-un loc în altul. Ceea ce este extrem de important în acest caz, este sistemul de blocare a roților. Verifică-l cu atenție și asigură-te că roțile se blochează total.
- Patuturi copii - tip convertibile (sau transformabile)
Pătuțurile convertibile sunt foarte utile deoarece pot fi folosite pentru o perioadă mai îndelungată de timp. Practic, dimensiunea patului poate fi modificată pe măsură ce bebelușul crește. De regulă, primul nivel este utilizat pentru nou-născuți și se poate folosi până la vârsta de cel mult 6 luni. Nivelul 2 se folosește din momentul în care copilul se ridica în șezut, până când acesta începe să se ridice în picioare. Nivelul 3 oferă o siguranță sporită copiilor atunci când aceștia încep să se ridice în piciorușe.
- Patuturi copii - tip balansoar
Acest tip de pat este format dintr-un coș, asemănător cu o scoică, montat pe un balansoar care permite legănarea bebelușului. Este recomandat pentru o perioadă scurtă de timp, mai exact în primele luni de viață ale nou-născutului, deoarece odată cu creșterea copilului este posibil ca acesta să se răstoarne din balansoar. Datorită dimensiunilor mici, acest tip de pat este o soluție bună pentru apartamentele mici.
- Patuturi copii - tip co-sleeping
Numite și pătuțuri bebelusi atașabile, aceste paturi pentru bebeluși se plasează lângă patul părinților. Avantajul acestui model este că mama poate fi aproape de bebeluș, fără a fi nevoită să se ridice noaptea pentru a verifica copilul. Pătuțurile co-sleeping au de obicei o dimensiune mică sau medie, deoarece sunt utilizate pentru o perioadă scurtă de timp. Suportul saltelei este de cele mai multe ori reglabil pe mai multe niveluri astfel încât să poată fi potrivit în conformitate cu înălțimea patului părinților.
- Patuturi copii - tip pliabile
Pătuțul pliabil diferă de modelele anterioare datorită unui mecanismului de pliere foarte ușor de acționat. Acest model este soluția optimă pentru călătorii. Pliat, ajunge la dimensiuni mici, putând fi transportat cu ușurință în portbagajul unei mașini sau chiar luat în călătoriile cu avionul. De regulă, este format dintr-un cadru de aluminiu și o construcție din plasă, materiale care nu au o rezistență crescută la uzură, pătuțul nefiind recomandat pentru folosirea zilnică pentru o perioadă îndelungată de timp.
Care sunt criteriile de siguranță pe care trebuie să le îndeplinească un pătuț pentru copii?
Barele laterale: nu trebuie să fie poziționate unele de celelalte la o distanță mai mare de 4 – 5 centimetri (adică aproximativ lățimea unei doze de suc). Această distanță ajută la prevenirea alunecării sau blocării copilului între bare. Pătuțurile cu decupaje pe tăblie și pe picior trebuie evitate din același motiv.
Accesorii cât mai puține: în pătuțul copilului nu ar trebui să existe jucării, animale de pluș, perne sau alte accesorii. Singurele elemente permise sunt husa impermeabilă și așternutul. Toate elementele suplimentare pot duce la sufocarea bebelușului.
Amplasare: pătuțul trebuie poziționat departe de ferestre, perdele, draperii sau alte elemente care pot ajunge în pătuț și de care copilul ar putea să tragă.
Saltea: salteaua pentru pătuț bebe trebuie să se potrivească perfect, să acopere fiecare colț al cadrului. Dacă între cadrul patului și saltea există un spațiu mai mare de grosimea unui deget, atunci salteaua este prea mică.
Materialele utilizate: este deosebit de important ca materialele utilizate pentru construcția pătuțului să fie conforme cu standardele europene de siguranță. Acest lucru înseamnă că lacurile și vopselele folosite trebuie să fi non-toxice, patul să aibă o bună stabilitate, în cazul în care este prevăzut cu roți, sistemul de blocare trebuie să poată fi acționat rapid și ușor, iar salteaua și husele să fie confecționate din materiale plăcute la atingere, care nu provoacă alergii.