Felicitări! Ai parcurs un drum lung, iar până la mult așteptata întâlnire cu bebelușul tău te mai desparte doar un trimestru (sau chiar mai puțin). Putem spune că această ultimă perioadă este cea mai incitantă: burtica este din ce în ce mai mare, bebe îți dă semnale zilnice, iar simptomele tind să se estompeze. Ce îți rezervă ultimul trimestru? Vedem în cele ce urmează!
Cât durează al 3-lea trimestru?
De la săptămâna 28 și până la săptămâna 40, te afli în trimestrul 3 de sarcină. Cu toate acestea, ultimul trimestru este încheiat de momentul nașterii, care poate să fie mai devreme sau mai târziu de săptămâna 40.
Ține cont de faptul că unele viitoare mame intră în travaliu puțin mai devreme de săptămâna 40, iar altele nasc chiar și la 42 de săptămâni. De fapt, doar un procent mic de copii se nasc exact la data preconizată inițial, majoritatea copiilor fiind născuți în cele două săptămâni care preced sau care succed săptămânii 40.
Unii bebeluși se nasc înainte de 37 de săptămâni, adică au parte de o naștere prematură, motiv pentru care este important ca atunci când intri în trimestrul al 3-lea, să cunoști foarte bine semnele travaliului, pentru a putea fi pregătită în situația în care bebe decide să facă o apariție timpurie.
Dezvoltarea bebelușului în al 3-lea trimestru
Poate cea mai importantă evoluție din acest trimestru este legată de creșterea în greutate. Stai liniștită, ne referim la bebeluș, nu la mămică. Până în săptămâna 36, bebelușul tău va avea aproximativ 47 cm lungime și va cântări aproximativ 2,6 kg. Cel mai probabil, bebe va începe să se deplaseze ușor spre pelvis, din dorința de a se pregăti pentru travaliu.
Până la 40 de săptămâni, fătul va avea aproximativ 50 cm și aproximativ 3,4 kg. Din punct de vedere al dezvoltării, bebelușul tău este, în acest stadiu, pregătit să se nască.
Iată câteva dintre cele mai importante momente care au loc în al treilea trimestru de sarcină:
Sistemul osos: în procesul de formare a oaselor, bebelușul se va alimenta cu tot calciul necesar de la mămică, motiv pentru care este esențial ca în această etapă să consumi o mulțime de alimente bogate în calciu.
Păr, piele și unghii: până la săptămâna 32 de sarcină, pielea transparentă a bebelușului va deveni opacă. În săptămâna 36, grăsimea continuă să se acumuleze pe măsură ce bebelușul tău se leapădă de vernix (substanța cerată care îi protejează pielea de lichidul amniotic) și de lanugo (haina păroasă care îi ține de cald).
Cinci simțuri: receptorii tactili ai bebelușului vor fi pe deplin dezvoltați în jurul săptămânii 29 sau 30. Până la săptămâna 31 de sarcină, bebelușul va fi înzestrat cu toate cele cinci simțuri, percepând lumina și întunericul, gustând ceea ce mănânci tu și ascultând vocea ta în fiecare zi.
Creierul: în cel de-al treilea trimestru creierul copilului va crește mai repede ca oricând, ceea ce îi va permite micuțului să clipească, să viseze și să își regleze temperatura corporală.
Ce se întâmplă cu corpul tău?
Bebe crește, iar tu simți cum lucrurile se aglomerează. De asemenea, este posibil să te confrunți cu modificări ale corpului, pe măsură ce burta devine mai mare ca niciodată.
Dificultate în respirație. Pe măsură ce uterul se mărește, apasă pe diafragmă, iar respirația poate fi dificilă. S-ar putea să ai dificultăți în urcarea scărilor sau să obosești mult mai rapid. Tot ce poți să faci este să faci pauze dese, să te odihnești și să încerci să ai o postură cât mai dreaptă. Știm, e destul de complicat să stai cu spatele drept când burtica te trage în față, însă în acest fel plămânii vor avea mai mult spațiu pentru a se extinde.
Urinare frecventă. Când intri în ultimele săptămâni ale sarcinii, vizitele la toaletă vor deveni din ce în ce mai frecvente. Acest lucru se datorează faptului că, pe măsură ce bebelușul se deplasează mai jos în pelvis, acesta poate apăsa și pe vezica urinară.
Picioare și glezne umflate. Multe viitoare mame observă umflarea picioarelor și a gleznelor, numită edem, din cauza retenției suplimentare de lichide, a modificărilor hormonale și a creșterii în greutate. Pentru a diminua acest simptom, ridică-ți picioarele ori de câte ori acest lucru este posibil. De asemenea, este recomandabil să faci o investiție într-o pereche de încălțăminte cu un număr mai mare decât porți în mod normal.
Piele iritată. Pe măsură ce burtica crește, este posibil ca pielea să devină iritată, uscată și cu o senzație acută de mâncărime. Bea multă apă și folosește o loțiune hidratantă pentru a estompa aceste neplăceri.
Contracții Braxton Hicks. În al treilea trimestru, și uneori chiar mai devreme, este posibil să ai parte de contracții false, cunoscute sub numele de contracții Braxton Hicks. Aceste contracții sunt utile pentru corpul tău, deoarece îți ajută mușchii să se pregătească pentru travaliu. Contracțiile Braxton Hicks pot fi ușoare la început și se simt ca o strângere a abdomenului, dar pe măsură ce data nașterii se apropie, acestea pot deveni mai dureroase. S-ar putea să te întrebi cum poți să faci diferența dintre Braxton Hicks și contracțiile reale ale travaliului. În esență, contracțiile Braxton Hicks adesea dispare dacă te miști sau îți schimbi poziția, spre deosebire de contracțiile reale ale muncă travaliului care sunt regulate și nu dispar indiferent ce ai face.
Sfaturi pentru trimestrul 3
🗸 Pentru a-i oferi bebelușului un start bun în viață, este important să consumi alimente sănătoase pe tot parcursul sarcinii. Asigură-te că dieta ta este variată și include fructe și legume proaspete, precum și surse de proteine, fier și calciu. Nu uita să bei și apă din abundență.
🗸 Creșterea în greutate este o parte normală a sarcinii și majoritatea femeilor se pot aștepta să ia în greutate între 11 și 16 kg.
🗸 Încearcă să rămâi activă pe toată durata sarcinii – chiar și în al treilea trimestru, dar ține cont de faptul că este nevoie să te limitezi la exerciții fizice ușoare.
🗸 Nu sări peste controalele periodice și urmează întocmai sfaturile medicilor.
Atunci când intri în al 3-lea trimestru, îți recomandăm următoarele:
- Împachetează bagajul pentru maternitate
- Instalează scaunul auto în mod corespunzător
- Fă o listă cu cele necesare pentru momentul în care vei veni alături de bebe acasă.
- Fă cumpărături în avans. Este important ca atunci când reveniți de la maternitate să ai la îndemână cele necesare pentru bebeluș, dar și suficientă mâncare.
- Discută cu medicul tău despre fiecare temere pe care o ai.
Află mai multe despre primul trimestru de sarcină din seria de articole Sarcina pe săptămâni de pe blogul BeKid.