Deși este posibil ca sarcina să nu fie vizibilă în această perioadă, cu siguranță tu, viitoarea mămică, experimentezi multiple schimbări. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău se pregătește pentru a fi gazda bebelușului pentru următoarele 9 luni de zile. Primul trimestru de sarcină aduce multe schimbări, de la oboseală la modificarea aspectului pielii. Deși unele simptome pot fi destul de neplăcute, amintește-ți mereu că este vorba de un disconfort temporar care face parte din procesul incredibil prin care tu vei da naștere unui pui de om.
Cât durează primul trimestru?
Primul trimestru are aproximativ 13 săptămâni și începe înainte de a rămâne gravidă (Ciudat? Nu chiar!). Acest lucru se datorează faptului că data estimată a momentului nașterii este calculată de obicei din prima zi a ultimei perioade menstruale.
Astfel, sarcina are o durata de 40 de săptămâni, calculul luând în considerare ultima menstruație, nu momentul concepției.
Este util să ai în vedere faptul că acestea sunt doar estimări, iar majoritatea copiilor nu se nasc la o dată fixă stabilită anterior. Desigur, în cazul în care optezi pentru nașterea prin cezariană, lucrurile pot fi destul de clare. În ceea ce privește însă nașterea naturală, copilul poate să vină pe lume cu 2 săptămâni înainte sau după termenul stabilit.
Dezvoltarea bebelușului în primul trimestru de sarcină
Deși primele 3 luni nu aduc foarte multe modificări vizibile asupra corpului mămicii, bebelușul parcurge un drum lung și important. Acesta se dezvoltă de la o singură celulă fertilizată (un zigot), la un emebrion care se implantează în peretele uterin, pentru ca în scurt timp să ajungă la dimensiunea unei piersici. Iată câteva dintre cele mai importante modificări care care au loc în primul trimestru de sarcină.
Oasele bebelușului: până la săptămâna 6, apar primele semne ale brațelor, mâinilor și picioarelor, iar degetele se vor forma în jurul săptămânii 10.
Păr și unghii: pielea începe să se formeze între săptămânile 5 și 8, formându-se foliculii de păr și unghiile în jurul săptămânii 11.
Sistemul digestiv: până la aproximativ săptămâna 8, intestinele bebelușului vor începe să se formeze.
Simțul tactil: bebe va dezvolta receptori tactili pe față (în principal buze și nas) în jurul săptămânii 8. Până în săptămâna 12, va avea receptori pe organele genitale, pe palme și pe tălpile picioarelor.
Văzul: nervii optici (care transmit informații de la ochi la creier) încep să se formeze în jurul săptămânii 4, iar retina prinde contur în jurul săptămânii 8.
Inima: până în săptămâna 5, tubul care va deveni inima bebelușului tău începe să bată spontan. Bătăile vor deveni mai puternice și mai regulate în jurul săptămânii 9 sau 10 (deși uneori mai târziu, în funcție de poziția bebelușului în uter).
Simțul gustativ: papilele gustative se vor forma în jurul săptămânii 8, însă bebelușul va avea nevoie de pori gustativi înainte de a putea gusta lichidul amniotic din jur (care, apropo, are gustul celei mai recente mese a mamei).
Ce modificări apar pentru mămică?
Deși fiecare sarcină este unică, iată câteva dintre cele mai frecvente simptome din primul trimestru.
Schimbări de dispoziție: este posibil să observi că starea ta de spirit se modifică de mai multe ori pe parcursul unei zile. Acest lucru nu este deloc surprinzător și nu este cazul să te îngrijorezi. De vină este avalanșa de hormoni care a pus stăpânire asupra ta în prima parte a sarcinii.
În afară de bucurie și emoție, s-ar putea să trăiești, de asemenea, diverse anxietăți cu privire la modul în care sarcina, iar ulterior copilul, îți vor schimba viața. Este util să vorbești deschis despre stările și trăirile tale cu persoanele apropiate, iar dacă te simți copleșită, nu ezita să ceri sfatul unui terapeut.
Modificări ale sânilor și ale pielii. Încă din primele săptămâni de sarcină vei putea observa că sânii tăi sunt mai sensibili și…mai voluminoși, ceea ce, desigur, nu este o problemă. Datorită cantității mai mari de sânge care circulă în corpul tău, venele pot fi mai vizibile decât în mod normal. Între timp, hormoni pot face, de asemenea, pielea, alunițele și semnele de naștere puțin mai închise la culoare. Majoritatea acestor schimbări se estompează treptat după naștere.
Oboseală. Starea de oboseală sau epuizare este foarte frecventă în primul trimestru, deoarece hormonii își cam fac de cap. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te odihnești mai mult. Menținerea unei diete sănătoase și exercițiile fizice ușoare te pot ajuta, de asemenea, să te simți mai bine.
Greaţă. Greața matinală apare cel mai frecvent din primul trimestru de sarcină. Contrar denumirii însă, greața ar putea apărea pe tot parcursul zilei, nu doar dimineața. Tot ce poți să faci este să eviți alimentele sau mirosurile care îți declanșează starea de rău. De asemenea, încearcă să iei mese mici și frecvente, care conțin alimente simple, cu un conținut scăzut de grăsimi. Este posibil ca alimentele reci să ți se potrivească mai bine decât mesele calde. Mâncarea sau băutura care conțin ghimbir pot, de asemenea, să te ajute să gestionezi greața.
Pofte. Oricât de ciudate ar fi, poftele pentru alimente neobișnuite nu sunt de obicei nimic de îngrijorat. Cu toate acestea, în cazul unor pofte ciudate (hârtie sau cretă, de exemplu) este cazul să ceri părerea medicului, deoarece pot fi semnul unor carențe.
Urinare frecventă. Pe parcursul celor 40 de săptămâni de sarcină, te vei obișnui cu acest simptom. Pe măsură ce bebelușul crește, acesta va pune presiune pe vezica ta, ceea ce va accentua senzația de urinare.
Acnee. Creșterea producției de ulei declanșată de hormoni poate înfunda porii și poate duce la acnee. Spală-te pe față de două ori pe zi, alege produse cosmetice fără ulei și cere sfatul unui medic în cazul în care problemele se accentuează.
Sfaturi pentru trimestrul 1
Principalul tău job în această perioadă este să rămâi sănătoasă – pentru tine și pentru copilul tău.
🗸 Dacă ești fumătoare, acesta este un momentul bun pentru a renunța la fumat.
🗸 Este important să nu consumi alcool pe durata sarcinii, deoarece chiar și consumul scăzut de alcool, în special în primul trimestru de sarcină, poate avea efecte negative pe termen lung asupra copilului.
🗸 Încearcă să ai mese echilibrate, bogate în alimente nutritive, deoarece acest lucru te va ajuta să îndeplinești cerințele nutriționale ale bebelușului, dar și ale tale. Deși cantitatea de alimente pe care e necesar să o consumi în primul trimestru nu va crește cu mult, vei avea nevoie de mai mulți nutrienți. Majoritatea femeilor vor avea nevoie, de asemenea, de acid folic și suplimente de iod. Discută cu medicul tău despre suplimentele alimentare necesare pentru această perioadă.
🗸 Este important să ai o activitatea fizică regulată în timpul sarcinii, însă este recomandat să eviți exercițiile foarte solicitante sau cele cu o intensitate mare.
Află mai multe despre primul trimestru de sarcină din seria de articole Sarcina pe săptămâni de pe blogul BeKid.