Îți mai aduci aminte de prima ta bicicletă? Sau de zilele lungi de vară când singura grijă era pe unde să pedalezi alături de prieteni? Din fericire, acum putem alege pentru copiii noștri dintr-o varietate copleșitoare de modele de biciclete. Care sunt aspectele la care este nevoie să fim atenți atunci când cumpărăm o bicicletă pentru copii? Vom vedea în continuare.
Dimensiunea
În funcție de vârsta juniorului, vei alege dimensiunea bicicletei. Mărimile sunt exprimate în inchi și se referă la dimensiunea roții. Dacă pentru copilașii micuți sunt recomandate bicicletele cu sau fără pedale cu roți de 12 sau 14 inchi, pe măsură ce copilul crește, vei putea face tranziția spre biciclete cu roți mai mari, de până la 24 de inchi. Chiar dacă uneori tentația este de a achiziționa o bicicletă mai mare pentru a putea fi folosită o perioadă îndelungată, această strategie nu este cea mai potrivită. O dimensiune nepotrivită va crea dificultăți la pedalare și va lua din bucuria copilului.
Vitezele
Bicicletele pentru copiii mici vor avea de obicei o singură treaptă de viteză pentru a nu complica prea mult experiența de pedalare, dar pe măsură ce copilul devine mai experimentat va putea face trecerea la modele cu mai multe trepte de viteză.
Pentru copii cu vârste de peste 7 ani, în funcție de cât de bine manevrează bicicleta, se poate alege un model cu 7 sau chiar 8 trepte de viteză, în timp ce bicicletele de 20 inchi sau mai mari, pot fi echipate cu un număr mai mare de viteze.
Este util ca bicicleta să fie echipată cu o protecție care acoperă lanțul, pentru a împiedica atingerea cu piciorul sau agățarea hainelor sau a șireturilor.
Anvelopele
Anvelopele pot fi fabricate din materiale variate, cum ar fi spumă solidă, pneumatică (anvelopă umflată cu aer), cauciuc tip fagure, cauciuc solid sau plastic dur. La bicicletele de echilibru și la cele cu roți de 12 și 14 inchi este potrivit orice tip de anvelopă, importantă fiind rezistența acestora, însă pe măsură ce dimensiunea bicicletei crește, cel mai adesea pneurile vor fi pneumatice.
Anvelopele pneumatice sunt cele mai frecvente datorită beneficiilor pe care le oferă, între acestea regăsindu-se amortizarea și aderența bună. În funcție de de tipul de teren pe care bicicleta va fi folosită, modelul anvelopei poate face o mare diferență.
Greutatea
Greutatea va depinde în mare măsură de mărimea bicicletei, de materialul din care este fabricată și de tipul de anvelope. Este important să acorzi atenție greutății bicicletei, deoarece cu cât aceasta este mai grea, cu atât va fi mai dificil de manevrat, ceea ce va pune dificultăți copilului.
Bicicletele din oțel sunt mai grele decât cele din aluminiu, iar la greutatea cadrului se adaugă elementele complementare cum ar fi treptele de viteză, suspensi, frânele și diverse suporturi sau accesoriile.
Ca regulă generală, o bicicletă nu trebuie să depășească 25-40% din greutatea copilului, dar acest procent variază în funcție de de raportul dintre greutatea și înălțimea copilului, cât și de vârsta acestuia. Dacă este posibil, încearcă să limitezi greutatea bicicletei la sub 50% din cea a copilului.
Frânele
Există două tipuri principale de frâne: acționate de pedală (cunoscute și sub numele de frână de picior) sau de o manetă (adică frâna de mână).
Frâna de pedală. Acest tip de frână este inclusă în butucul spate al bicicletei și se acționează prin pedalarea în sens invers, adică o apăsare în sens opus a pedalelor blochează roata din spate. Frâna de pedală este foarte frecventă în cazul bicicletelor pentru copii mici (sub 5 ani).
Frâna de mână: Frâna de mână este acționată de o manetă și este prezentă cu precădere în cazul bicicletelor de peste 16 inchi. Aceasta poate fi prezentă și la bicicletele mai mici, mai ales pentru a-i învăța pe copii să le utilizeze, nu atât în scop practic. În general, copiilor cu vârste între 2 și 5 ani le este dificil să se bazeze exclusiv pe frâna de mână. Pe măsură ce copilul crește și își poate coordona mai bine mișcările, va putea face trecerea la o bicicletă cu frână acționată manual.
Roțile de sprijin
Există aspecte pozitive și negative atunci când vine vorba de utilizarea roților de sprijin. Partea bună este că acestea oferă stabilitate, inspiră încredere și pot fi esențiale în primele etape ale deprinderii mersului pe bicicletă, mai ales pentru copiii foarte mici.
În ceea ce privește aspectul negativ, se spune că utilizarea roților de sprijin poate îngreuna progresul de pedalare pe 2 roți, copilului fiindu-i greu să reușească să-și mențină echilibrul. Aceste roți de mici dimensiuni pot influența eficiența frânei, deoarece greutatea se află pe roțile de sprijin și nu pe roata din spate.
Dacă cel mic folosește o bicicletă cu roți de sprijin, poziționează-le la început la nivelul solului și ridică-le apoi treptat pe măsură ce copilul prinde curaj și își poate menține singur echilibrul. Când nu mai este nevoie de ele, poți să le înlături cu ușurință.
Manșoanele (sau mânerele). Deoarece majoritatea bicicletelor pentru copii au bare plate, manșoanele vor influența modul în care copilul controlează bicicleta. Din acest motiv este important să te asiguri că manșoanele nu sunt prea groase pentru mâinile copilului. În cazul bicicletelor de mici dimensiuni sunt recomandate mânerele care au partea exterioară supradimensionată, pentru a oferi protecție suplimentară în caz de cădere.
Cricul. Un element important care îi va impulsiona pe copii să arunce bicicleta la sol atunci când fac pauză din pedalat. Nu toate bicicletele sunt dotate cu un cric, însă la unele modele acesta poate fi atașat ulterior.
Accesorii. Lista posibilelor accesorii pentru biciclete pentru copii este interminabilă. În funcție de nevoi și preferințe poți dota bicicleta cu lumini, reflectoare, suport pentru sticlă de apă, sonerie, coșuri și multe altele. Dacă toate acestea sunt opționale, accesoriile pentru protecția micului biciclist sunt obligatorii. Casca de protecție este un accesoriu extrem de important. Chiar dacă cei mici nu prin viteze exagerat de mari, orice impact poate fi dăunător. În plus, este bine să îți obișnuiești copilul să conștientizeze importanța echipamentului de protecție, încă de când acesta are o vârsta fragedă.
Ești pregătit pentru a face o achiziție? Hai la BeKid și alege din sutele de modele de biciclete pentru copii!