Obiceiurile de somn ale bebelușului te țin trează noaptea? Nu ești singura în această situație. Somnul poate fi o problemă comună și s-ar putea să te întrebi cum să îl determini pe cel mic să doarmă mai mult. Bebelușul tău se identifică în unul (sau mai multe) scenarii de somn?
Somnul legănat
Scenariul de somn #1
Bebelușa mea are 5 luni. Întotdeauna am legănat-o seara, iar acum nu mai doarme fără a fi legănată. Cum pot scăpa de acest obicei fără a produce traume copilului?
Pentru a face trecerea de la a adormi în timp ce este legănat în brațele mamei la somnul în pătuț, un nou-născut trebuie să stăpânească două abilități: cea de a adormi în alt loc decât în brațele mamei și abilitatea de a adormi fără a fi legănat. Sună mai simplu decât este cu adevărat.
Datorită obiceiurilor dobândite în cele 9 luni petrecute în burta mamei, bebelușul este obișnuit să meargă la somn pe fondul zgomotului, stimulării tactile și legănării. În cazul în care nu ești adepta schimbărilor rapide și radicale (cum ar fi să lași bebelușul să se obișnuiască singur în pătuț, indiferent de nemulțumirea acestuia), poți începe cu pași mici, prin crearea unor noi asocieri. De exemplu, când vine ora de somn, folosește-te de un fundal sonor liniștitor (poate o melodie de leagăn în surdină), în timp ce îți adormi copilul legănându-l. După câteva nopți consecutive (pot fi 4 – 5 nopți) în care folosești acest ritual, copilul va începe să asocieze ora de somn cu fundalul sonor, iar tranziția spre pătuț va fi mai ușoară.
Cu toate acestea, pregătește-te pentru lacrimi în primele seri în care pui copilul treaz în pătuț. Totuși, rezistă tentației de a-l lua în brațe. În schimb, stai lângă pătuț și vorbește-i copilului în șoaptă, pe un ton liniștitor.
Dacă această tehnică nu funcționează, iar bebelușul continuă să plângă pentru perioade mai mari de 10-15 minute, poți încerca să-l iei în brațe și să vă plimbați prin cameră până când micuțul devine somnoros. Înainte de a adormi complet, pune-l în pătuț și mângâie-l ușor pe burtică până adoarme. În timp, poți încerca să renunți la plimbare și să pui bebelușul direct în pătuț.
Somnoros oriunde, mai puțin acasă
Scenariul de somn #2
Copilul meu, în vârstă de 10 luni, adoarme întotdeauna în scaunul auto atunci când mergem la cumpărături, dar se trezește atunci când ajungem acasă și refuză să mai doarmă.
În primul an de viață, bebelușii sunt extrem de curioși. Dacă adoarme în timpul plimbărilor scurte cu mașina, cel mai probabil nu doarme suficient noaptea sau în timpul reprizelor de somn din timpul zilei.
Observă obiceiurile de somn ale bebelușului pe parcursul unui ciclu de 24 de ore și vezi dacă în anumite momente copilul este somnoros (de exemplu, se freacă la ochi, este agitat sau plânge). Dacă ești convinsă că nou-născutul doarme suficient, atunci încearcă să organizezi plimbările cu mașina astfel încât acestea să nu interfereze cu programul de somn al copilului. Dacă cel mic doarme 20 de minute în mașină, cel mai probabil va refuza un pui de somn de 2 ore odată ajuns acasă.
Deoarece acest lucru nu este întotdeauna posibil, o altă opțiune este să-l lași pe bebeluș să-și termine somnul în scaunul auto. Asigură-te că monitorizezi cu atenție bebelușul în timp ce doarme într-un alt dispozitiv decât pătuțul său, pentru a evita accidente cauzate de centuri sau hamuri. Nu lăsa niciodată copilul singur în mașină. Poți alege să citești ceva, să plătești facturi în timp ce îți supraveghezi copilul.
Somnul rapid
Scenariul de somn # 3
Bebelușul meu adoarme relativ repede, dar se trezește după 20 de minute. După o oră, își freacă ochii și pare obosit. Cum o pot ajuta să doarmă mai mult?
În primul rând, este nevoie să identifici cauza principală. Bebelușul obiectează la ceva din mediul în care doarme? Poate că este prea cald sau prea frig, prea gălăgie sau prea liniște. Sau poate pur și simplu nu a stăpânit abilitățile care îi vor permite să adoarmă din nou după ce se trezește.
Dacă nou-născutul se trezește în mod constant, în primă fază este important să te asiguri că pe parcursul nopții micuțul se odihnește suficient. Suprasolicitarea ar putea fi o cauză a lipsei de somn.
Dacă doarme bine noaptea, asigură-te că somnul din timpul zilei are loc într-un mediu similar. Fă întuneric în cameră și crează o rutină asemănătoare cu cea de seara (fie că este vorba de legănat, de un cântecel sau de o mică poveste).
Rutina premergătoare somnului
Scenariul de somn # 4
Bebelușul meu (7 luni) are o rutină de culcare previzibilă și doarme fără probleme acasă. Dacă însă un element oricât de mic din această rutină este modificat, refuză să mai doarmă. Din acest motiv nu putem merge la bunici sau în vacanțe.
În acest caz, încearcă să recreezi rutina de acasă oriunde v-ați afla. Poate fi vorba de baia dinainte de somn sau de cântecul de leagăn. Ia de acasă un obiect cu care micuțul este obișnuit, fie că este vorba de o jucărie sau de muzica pe care obișnuiește să o aibă drept fundal. De asemenea, asigură-te că bebelușul are parte de o perioadă de relaxare generoasă în fiecare seară, mai ales dacă plecarea de acasă înseamnă contactul cu o mulțime de oameni noi, multă activitate sau medii zgomotoase sau puternic iluminate.
Întâmpini dificultăți cu somnul bebelușului? Hai pe Facebook pentru a discuta cu celelalte mămici despre posibilele soluții!