Îți vine să crezi că toate cele cinci simțuri ale bebelușului sunt dezvoltate pe deplin în a 31-a săptămână de sarcină? În această perioadă, copilul tău este foarte harnic și exersează de zor respirația și clipitul. Este posibil ca și corpul tău să facă repetiții, prin intermediul contracțiilor Braxton Hicks. Așadar, toată lumea se pregătește!
Dezvoltarea copilului la 31 săptămâni
Față de săptămâna anterioară, bebe s-a mai îngrășat cu aproximativ 200 de grame, cântărind acum puțin peste 1700 grame. În ceea ce privește lungimea, cel mic măsoară aproximativ 40 de centimetri.
Încă din această perioadă, la ecografia cu ultrasunete se pot observa mișcările ușoare ale pleoapelor bebelușului. Cercetările arată că bebelușii (la vârsta de 31 de săptămâni) clipesc foarte lent – de aproximativ 6 până la 15 ori pe oră (comparativ cu adulții, care clipesc de 19-20 de ori pe minut).
Cum spuneam mai devreme, bebe dezvoltă toate cele 5 simțuri. Creierul bebelușului tău lucrează ore suplimentare în aceste zile, dezvoltându-se mai repede ca oricând. Conexiuni între celulele nervoase individuale sunt realizate într-un ritm foarte rapid. Acum bebe procesează informații, urmărește lumina și percepe semnale din toate cele cinci simțuri.
Sigur, este posibil ca fătul să nu poată mirosi nimic chiar acum, dar asta doar pentru că este încă scufundat în lichid amniotic, iar pentru a putea simți un miros, este necesar să respire aer.
Te întrebi cu ce își ocupă bebelușul tot timpul? Ei bine, exersează expresii faciale, sughite, exersează respirația și înghițirea, pedalează cu mâinile și picioarele de-a lungul peretelui uterin și își suge degetul mare de la mână.
Ești în trimestrul 3 de sarcină.
Mai sunt 9 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 31
Indiferent dacă intenționezi să alăptezi sau nu, la 31 de săptămâni de sarcină, sânii tăi se pregătesc din plin. De fapt, este posibil să fi observat chiar o substanță cremoasă, gălbuie sau subțire, apoasă, care se scurge ocazional din mameloane. Uterul este, de asemenea, pregătit pentru travaliu, practicând periodic contracțiile.
Secreții mamare. În timpul sarcinii, sânii cresc și se pregătesc să producă lapte pentru bebeluș. De altfel, încă din săptămâna 16 sânii tăi încep să producă o cantitate foarte mică de lapte, cunoscut sub numele de colostru. În trimestrul trei, pregătește-te pentru astfel de scurgeri. Nu te speria, sunt perfect normale.
Unghii uscate, casante. Sigur, unghiile cresc mai repede, ceea ce ar putea fi îmbucurător, însă ele sunt urcate și casante. Hidratează-le cu ulei și încearcă să eviți loviturile.
Urinare frecventă. Vezica ta este presată din toate părțile. Nu poți face multe în acest sens, cu excepția mai multor drumuri la toaletă.
Dureri de spate. Burtica din ce în ce mai mare solicită din plin coloana vertebrală. Drept urmare, durerile de spate pot să fie tot mai dese. Fă exerciții de întindere și evită să stai mult timp în picioare.
Probleme cu somnul. Nu este de mirare că nu poți dormi când te doare spatele. Burta se contracta, nu găsești o poziție confortabilă si oh, trebuie sa te ridici des pentru a face pipi! Destul de complicat!
Știai că? 💭
Bebelușul tău poate deja să proceseze informații și să preia semnale din toate cele cinci simțuri.
Sfaturi pentru mama
Fii atentă la umflarea feței.
Dacă ai senzația că fața ta este mai umflată, este posibil ca responsabilitatea să nu o poarte excesul de kilograme. Discută cu medicul tău, dacă observi umflarea bruscă a feței. Împreună cu modificări ale vederii și durerile de cap, umflarea feței poate fi un semn al preeclampsiei, o tulburare care se dezvoltă în general la sfârșitul sarcinii, după săptămâna 20 și care se caracterizează printr-un debut brusc al tensiunii arteriale crescute, umflarea severă a mâinilor și a feței.
Bea mult apă.
Am discutat deja despre cum apă previne retenția de lichid. Un alt rol important pe care apa îl are, este acela de a regla temperatura corpului. Cu siguranță te-ai confruntat deja cu binecunoscutele bufeuri. Ține cont de faptul că apa menține sistemul de răcire al corpului, dispersând excesul de căldură sub formă de transpirație. În plus, apa poate preveni oboseala și durerile de cap, combate pielea uscată și previne probleme tenului.
Fă exerciții de respirație.
Mai e atât de puțin până la ziua cea mare! Indiferent de cum alegi să naști, noi îți recomandăm să începi să exersezi respirațiile profunde, moderate, care te vor ajuta să rămâi relaxată în timpul travaliului. În plus, exercițiile de respirație aduc o serie importantă de beneficii chiar și acum, inducându-ți o stare de relaxare.
Limitează consumul de ceai și cafea.
Băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, pot acționa ca diuretice și pot cauza urinări frecvente sau chiar dezhidratare.
Check-list pentru săptămâna 31
🗸 Profită de ocazie și fă exerciții de respirație în timpul contracțiilor Braxton Hicks.
🗸 Fă plimbări ușoare în aer liber.
🗸 Documentează-te cu privire la variantele de hrănire a bebelușului.
🗸 Discută cu partenerul tău despre sentimentele pe care le experimentezi în această perioadă.
🗸 Amenajează camera copilului.
Produse recomandate