Îți vine să crezi că au trecut aproape 30 de săptămâni? Bebe se dezvoltă în continuare, însă acum se concentrează din ce în ce mai mult pe creșterea în greutate. Nu-i de mirare că abdomenul tău devine din ce în ce mai mare. Între timp, tu ai destul de multe de făcut. Dincolo de sarcinile concrete, nu uita să ai grijă de sănătatea ta fizică, dar și de cea mentală. Bucură-te de fiecare zi în parte și lasă grijile deoparte!
Dezvoltarea copilului la 30 săptămâni
Cum spuneam, copilașul tău e setat pe creșterea în greutate. Săptămâna aceasta cântărește nu mai puțin de 1,523 grame, la o înălțime de 38,9 centimetri. Trebuie să ai în vedere că aceste valori sunt aproximative. Copilul tău poate să fie mai mare, sau mai micuț. Indiferent care este situația, este perfect normal să nu se încadreze la virgulă în măsurătorile standard.
Până la săptămâna 30, organele majore ale fătului sunt formate. Acum este timpul ca bebelușul să înceapă să ia în greutate foarte repede pentru a se pregăti pentru viața în afara uterului.
Însă nu doar corpul crește într-un ritm accelerat, ci și creierul bebelușului. Dacă până acum suprafața sa era netedă, iată că în această perioadă încep să apară binecunoscutele șanțuri și indentări. Aceste riduri permit o cantitate crescută de țesut cerebral – o schimbare necesară pe măsură ce bebelușul se pregătește să dezvolte pentru viața de afară.
Acum, deoarece creierul bebelușului și noile celule adipoase reușesc să regleze temperatura corpului, lanugo – acel păr moale și pufos care acoperă corpul bobului tău mic – începe să dispară. Nu mai este nevoie de haina de blană!
O altă mare schimbare la 30 de săptămâni de sarcină: măduva osoasă a bebelușului a preluat complet funcția de producție de celule roșii din sânge.
Probabil că ai observat deja că bebe sughite destul de des. Acest fenomen (amuzant) este cel mai frecvent în ultimul trimestru de sarcină. Micile mișcări ritmice sunt contracții ale mușchilor respiratorii. Studiile arată că, cu 10 săptămâni înainte de naștere, sughițul stimulează creierul și poate juca un rol important în dezvoltarea acestuia.
Ești în trimestrul 3 de sarcină.
Mai sunt 10 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 30
Împreună simptomele fizice ale celui de-al treilea trimestru, cum ar fi contracțiile lui Braxton Hicks, oboseală și retenția de apă, s-ar putea să te confrunți cu o serie de simptomele emoționale, cum ar fi schimbările de dispoziție sau o sensibilitate accentuată.
Modificări ale dispoziției. Somnul perturbat, disconfortul fizic, îngrijorarea sau entuziasmul legate de travaliu și de statutul de părinte, preocupările legate de imaginea corpului și multe altele, pot contribui la un uragan de emoții și la schimbări bruște ale dispoziției.
Tunelul carpian. Sindromul tunelului carpian este adesea asociat cu activitățile repetitive ale mâinilor (cum ar fi utilizarea laptopului pentru perioade lungi de timp), dar este, de asemenea, o problemă frecventă în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru. Până la 62% dintre mamele în așteptare raportează simptome ale sindromul tunelului carpian.
Creșterea în greutate și retenția de apă pot exercita presiune asupra nervului median din încheietura mâinii provocând durere, furnicături, amorțeală sau slăbiciune în mâini și degete. De asemenea, acest simptom poate face dificilă apucarea obiectelor. Grijă mare când ridici ceva!
Disconfort gastric. În aceste zile s-ar putea să simți că ai un dragon în piept. Indigestia este una dintre cele mai frecvente (și deranjante) afecțiuni ale sarcinii. Iată de ce: aceiași hormoni care determină relaxarea mușchilor pelvieni (astfel încât nașterea să fie posibilă), relaxează și inelul de mușchi care separă esofagul de stomac. Rezultatul: alimentele și sucul gastric se pot îndrepta în sus spre piept și gât. Din aceasta cauză, începe infernul. Uterul în expansiune, care exercită acum presiune asupra stomacului, alimentează “focul”.
Ce poți face? Printre altele, evită alimentele care pot provoca disconfort digestiv, cum ar fi mâncăruri picante, grase sau prăjite, ciocolată și sosul de roșii. Ia mese mai mici cantitativ și nu te întinde în pat imediat ce te ridici de la masă. Întotdeauna evită să ronțăi în timp ce stai întinsă în pat. Din fericire, odată ce copilul tău se naște, arsurile la stomac pot fi date uitării.
Știai că? 💭
Acum, mâinile bebelușului sunt complet formate, inclusiv unghiile.
Sfaturi pentru mama
Grija pentru sănătatea mentală și fizică este esențială pe tot parcursul sarcinii, dar, odată cu al treilea trimestru, este posibil să fie nevoie să ai mai multă grijă de tine și, implicit, de copilul din burtică.
Poartă pantofi comozi.
E ultimul trimestru. Ai nevoie de confort din toate punctele de vedere. Picioarele tale sunt umflate, iar pantofii strâmți nu te vor ajuta deloc, așa că cel mai bine este să porți încălțăminte comodă, care să permită picioarelor să se relaxeze.
Folosește perne pentru sprijin.
Ești cu sufletul la gura, la propriu? Asta pentru că bebelușul apasă de diafragmă. Pe măsură ce sarcina progresează, s-ar putea să începeți să gâfâi chiar și după activități relativ ușoare. Încearcă să dormi într-o poziție semi așezată pe partea stângă, cu perne care îți susțină poziția.
Combate reținerea de apă.
Un lucru trebuie să fie clar: retenția de apă nu este un rezultat al faptului că bei prea mult lichid. Dimpotrivă! Consumul de apă poate menține sub control retenția de apă. Chiar dacă edemul este normal pe perioada sarcinii, acumularea unei cantități mari de lichid poate determina umflarea gleznelor, ceea ce, evident, este extrem de neplăcut. Ce poți face? Știi deja: bea cât mai multă apă! Este singura metodă prin care poți ameliora acest simptom!
Fii selectivă cu produsele de îngrijire a pielii.
Înainte de a-ți aplica pe ten produse cosmetice, citește cu atenție eticheta. Dacă conține vitamina A, vitamina K sau BHA (beta hidroxi acid sau acid salicilic), este posibil să fie mai bine să amâni pentru o vreme tratamentul.
Întreabă medicul dacă acele produse sunt dăunătoare sarcinii. Produsele pe bază de acid alfa hidroxi pot face pielea deja sensibilă la soare și mai vulnerabilă la efectele dăunătoare ale razelor solare. Loțiunea cu protecție solară (minim SPF 30) trebuie să fie nelipsita în această perioadă. Aplic-o zilnic, chiar și atunci când sunt mai mulți nori decât soare.
Check-list pentru săptămâna 30
🗸 Continuă să iei vitaminele prenatale, să mănânci sănătos și să bei multă apă.
🗸 Nu uita de exercițiile Kegel.
🗸 Ia pauze de la mișcările repetitive ale mâinilor.
🗸 Organizează-ți geanta pentru maternitate.
🗸 Achiziționează pătuțul pentru bebe și scoica pentru mașină.
Produse recomandate