Ce repede trece timpul! Bebe are acum 23 de săptămâni și este mult mai puternic și mai activ comparativ cu săptămânile trecute. Cu siguranță simți tot mai des mișcările pruncului tău. Ești în a 6-a lună de sarcină, ceea ce înseamnă că au mai rămas doar 3 luni până la mare întâlnire. Să vedem ce surprize îți rezervă această săptămână!
Dezvoltarea copilului la 23 săptămâni
La 23 de săptămâni, un bebeluș se are aproximativ 28 de centimetri înălțime și puțin peste 560 de grame. E important să știi că fătul își va dubla greutate în următoarele patru săptămâni. Momentan, pielea bebelușului este puțin lăsată, deoarece aceasta crește mult mai repede decât stratul de grăsime, însă situația se va schimba rapid.
Un bebeluș în vârstă de 23 de săptămâni lucrează din greu la dezvoltarea creierului, a mușchilor, cât și la perfecționarea loviturilor cu piciorușele și mâinile micuțe. De asemenea, cel mic exersează respirația și reacționează la ceea ce se întâmplă cu corpul tău. S-ar putea să observi că “răspunde” atunci când bei băuturi calde sau reci și devine mai activ după ce mănânci. De asemenea, s-ar putea să descoperi că bebelușul pare că doarme când te deplasezi, dar îi place să înceapă rutina de gimnastică chiar atunci când tu te pui la somn. Am putea spune că te antrenează pentru perioada care urmează după naștere!
Ești în trimestrul 2 de sarcină.
Mai sunt 17 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 23
În această săptămână, s-ar putea să te confrunți cu simptome precum: pofta de mâncare, crampe musculare, contracții Braxton Hicks sau dureri de cap. Este posibil să ai impresia că mintea ta este neclară (simptom dat de progesteron).
Vergeturile înfloresc în nuanțe vibrante de roz, roșu, violet sau maro închis pe aproape orice suprafață disponibilă a pielii. Știm, nu este tocmai cea mai îmbucurătoare veste.
Bufeuri. S-ar putea să ai senzația că îți este mai cald decât de obicei. Mai mult de una din trei femei însărcinate suferă bufeuri în timpul sarcinii. Hormonii și creșterea în greutate sunt probabil de vină.
Probleme cu vederea. Din pricina schimbărilor care au loc în corpul tău (tensiunea arterială sau modificările hormonale), este posibil să experimentezi:
- Vedere încețoșată
- Modificări ale pleoapelor
- Ochi uscați
- Iritație sau durere cauzate de lentilele de contact
Contracțiile Braxton Hicks. Poate fi o senzație destul de ciudată prima dată când observi că burta ta se strânge! Mușchii se flexează, pentru a te pregăti pentru contracțiile din timpul travaliului. Încearcă să bei cât mai multă apă și să găsești poziții în care să te simți confortabil.
Sforăitul. Acest obicei nocturn obișnuit, poate perturba somnul partenerului tău. Cauzat în parte datorită congestiei nazale și de mucoasele umflate în nas, sforăitul poate fi atenuat prin utilizarea unui umidificator în dormitor.
Furnicături la nivelul mâinilor. Retenția de apă din timpul sarcinii poate pune presiune pe nervii încheieturilor mâinii și poate provoca dureri și furnicături asociate sindromului de tunel carpian. Dacă la locul de muncă folosești laptopul timp îndelungat, încearcă să faci pauze frecvente și fă câteva exerciții simple de dezmorțire.
Știai că? 💭
Bebelușul tău își va dubla greutate în următoarele patru săptămâni.
Sfaturi pentru mama
Profită de soare.
În această perioadă, ar fi util să petreci zilnic timp afară. Cercetările arată că expunerea la lumina soarelui în timpul sarcinii este importantă pentru dezvoltarea ochilor bebelușului. Să petreci timp în aer liber este, de asemenea, benefic pentru sănătatea ta.
Soarele este o sursă naturală excelentă de vitamina D. Această vitamină este esențială pentru creșterea oaselor bebelușului, dezvoltarea creierului și sănătatea mintală. La adulți, vitamina D susține sistemul osos, ajută la dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos și reduce inflamația în corp.
Cu toate acestea, nu uita să folosești loțiunea cu protecție UV atunci când te expui la soare.
Tratează bufeurile.
Bufeurile se pot agrava pe măsură ce sarcina progresează. De fapt, situația ar putea persista și puțin după naștere, urmând să se calmeze în perioada postpartum, atunci când nivelul hormonal se echilibrează.
Între timp, tot ce poți să faci este să găsești modalități de a te răcori. Iată câteva exemple:
- Dușuri cu apă călduță.
- Bea multă apă pentru a rămâne hidratată.
- Aerisește frecvent încăperile (dacă temperatura de afară este una răcoroasă).
- Folosiți șervețele umede fără parabeni pentru a-ți reîmprospăta pielea.
- Poartă haine confortabile, largi, din materiale naturale.
Cere detalii despre concediul maternal.
Deoarece până la momentul nașterii nu mai este mult, e timpul să începi să te gândești la concediul de maternitate. Ia legătura din timp cu responsabilul de resurse umane și discutați despre cea mai bună variantă.
Check-list pentru săptămâna 23
🗸 Încearcă să petreci cât mai mult timp în aer liber
🗸 Discută cu medicul tău despre modificări ale vederii sau alte simptome, dacă e cazul.
🗸 Hidratează-te și tratează bufeurile.
🗸 Fă exerciții fizice ușoare.
Produse recomandate