Tocmai ai trecut în a 2-a etapă a sarcinii. La 21 de săptămâni, este posibil să începi să simți din ce în ce mai multă mișcare în burtică. Te-ai gândit deja la potețialele nume pentru copilașul tău? Dacă încă nu ai început căutările, nu e nicio problemă, mai ai la dispoziție 19 săptămâni.
Dezvoltarea copilului la 21 săptămâni
La 21 de săptămâni, bebelușul măsoară puțin 25 centimetri și cântărește aproximativ 390 grame.
Organele interne
Placenta furnizează în continuare majoritatea nutrienților, dar sistemul digestiv al bebelușului e în proces de maturizare pentru a prelua după naștere funcția de hrănire. De asemenea, pancreasul începe să producă enzime care descompun alimentele pentru digestie. Intestinul subțire se dezvoltă considerabil și absoarbe substanțele nutritive din lichidul amniotic pe care copilul îl înghite.
Până în acest moment, ficatul bebelușului a produs majoritatea celulelor roșii din sânge. Acum, accentul cade pe dezvoltarea măduvei osoase. Până la 24 de săptămâni, aceasta va prelua rolul de producător principal de globule roșii ale bebelușului.
Papilele gustative
Un lucru interesant, orice ai mânca săptămâna aceasta, există șanse mari ca bebelușul să simtă gustul mâncării. Asta pentru la 21 de săptămâni de sarcină, fătul înghite câte un pic de lichid amniotic în fiecare zi, nu numai pentru nutriție și hidratare, ci și pentru a practica înghițirea și digestia, abilități de care va avea nevoie imediat ce va ajunge în brațele tale.
Gustul lichidului amniotic diferă de la o zi la alta, în funcție de ceea ce ai mâncat. Cercetătorii au observat că bebelușii care au fost expuși la anumite gusturi prin intermediul lichidului amniotic au fost mai dornici să mănânce alimente cu aceleași gust după naștere. Vrei ca bebe să adore fructele și legumele? Obișnuiește-l cu gustul încă de acum!
Coordonare
Imaginează-ți că bebe reușește acum să facă adevărate coreografii. Brațele și picioarele sunt în cele din urmă proporționale, există coordonare între creier și mușchi, iar cartilajul se transformă în os. Toate aceste îmbunătățiri îi oferă bebelușului mai mult control asupra mișcărilor membrelor, ceea ce explică posibilele lovituri pe care ai putea să le simți.
Ești în trimestrul 2 de sarcină.
Mai sunt 19 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 21
În această săptămână, cel mai probabil, vei continua să ai simptomele tipice trimestrului doi, cum ar fi
- Dureri de spate
- Pofte alimentare
- Arsuri gastrice
- Crampe musculare
- Congestie nazală (nas înfundat)
- Modificări ale pielii
Sarcina aduce, de asemenea, modificări în circulația periferică. Așadar, este posibil să începi să observi umflături la picioare și glezne sau vene varicoase.
Umflarea picioarelor. Este posibil ca burta ta să nu fie singurul lucru care devine mai mare. S-ar putea ca și picioarele și gleznele să pară mai mari. Până la 80% dintre femeile însărcinate se confruntă cu edem la nivelul picioarelor. Această senzație este mai accentuată: la finalul zilei, după perioade în care ai stat mult în picioare, când afară este foarte cald.
Apariția varicelor. Varicele sunt vene umflate, răsucite, care au culoare purpurie și se umflă sub piele. În timpul sarcinii, problemele venelor sunt mai frecvente din cauza greutății în creștere, a modificărilor hormonale și a lichidului suplimentar din organism.
Varicele pot provoca dureri, crampe musculare sau senzație de greutate în picioare. Ele apar de obicei pe picioare, dar pot apărea și în alte zone ale corpului.
Piele uscată, mâncărime. Pielea se întinde peste burta în creștere, ceea ce poate duce la iritații și senzație de deshidratare. Folosește un ulei sau o loțiune de corp pentru a ajuta pielea să rămână hidratată. În cazul în care observi că te confrunți cu o erupție cutanată, nu amâna o vizită la medic.
Știai că? 💭
Bebelușul tău este în acest moment de dimensiunea unei nuci de cocos.
Sfaturi pentru mama
Continuă să ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală. Alege alimente sănătoase, fă exerciții fizice ușoare, socializează cu prietenii, petrece timp cu partenerul tău și participă la activități care îți plac.
Alege exerciții cu impact redus.
Este recomandabil să faci mișcare, dar alege întotdeauna exercițiile cu impact redus, precum yoga, mersul pe jos sau înotul. Ține cont de faptul că ești mai predispusă la accidentări în această perioadă datorită relaxării ligamentelor.
Ai grijă de picioarele tale.
Ți se pare din ce în ce mai greu să îți legi șireturile? Picioarele și gleznele umflate sunt de vină. Deoarece corpul tău susține cu aproximativ 50 la sută mai mult lichid decât înainte de sarcină, aceste părți ale corpului se pot umfla. Așadar, asigură-te că nu stai în picioare mult timp, că faci pauze regulat (evetual ridicând picioarele deasupra nivelului inimii) și alegând încălțăminte confortabilă.
Evită caloriile goale.
Caloriile goale furnizează energie, însă nu sunt echilibrate din punct de vedere nutrițional, privând organismul de elementele nutritive esențiale. Aceste calorii goale se găsesc în alimente de tip fast food, junk food, dulciuri procesate și toate acele snack-uri care ne plac, deși știm că nu sunt sănătoase. În plus, aceste calorii goale sunt responsabile pentru accelerarea procesului de îngrășare, ceea ce nu te avantajează deloc în această perioadă. Ce poți să faci? Ei bine, va trebui să înlocuiești cartofii prăjiți cu legume la grătar, iar burgerul plin de sos cu o porție de pește gătită la cuptor.
Evită laserul.
Picioarele, axilele, linia bikinilor și buza superioară pot fi afectate de o pilozitate mai accentuată decât în mod normal, asta din cauza hormonilor furioși. Cu toate astea, gândește-te de două ori înainte de a apela la proceduri cosmetice care implică laser, electroliză, depilatoare și albire.
Nu există în acest moment studii certe cu privire la siguranța acestor proceduri asupra mamei și a fătului, motiv pentru care este mai precaut să spui pas pentru moment.
Check-list pentru săptămâna 21
🗸 Consumă lichide sănătoase.
🗸 Fă exerciții ușoare și nepericuloase.
🗸 Odihnește-ți picioarele ori de câte ori este posibil.
🗸 Vorbește despre preocupările și grijile tale cu partenerul tău.
Produse recomandate