E timpul să schimbi anumite obiceiuri! Începând cu săptămâna 18 de sarcină, ar trebui să începi să dormi pe partea stângă. Am mai discutat despre acest aspect. Dacă până acum ți s-a părut dificil să stabilești un obicei, acum este timpul să o faci. Asta deoarece bebelușul este acum măricel, iar greutatea sa apasă pe una din venele tale principale, ceea ce poate reduce cantitatea de sânge care merge în inima ta, provocându-ți stări de amețeală sau chiar scăderea tensiunii arteriale.
În rest, lucrurile sunt în plin proces de dezvoltare și sperăm că starea ta este una bună, plină de energie.
Dezvoltarea copilului la 18 săptămâni
La 18 săptămâni, bebelușul măsoară aproximativ 21,2 centimetri și cântărește puțin peste 200 grame (mai exact, undeva în jurul valorii de 222 grame).
Principala modificare din această perioadă vizează sistemul nervos al puiului de om. Mai exact, începe formarea mielinei. Mielina este un amestec de grăsimi și proteine care izolează și protejează celulele sistemului nervos, inclusiv creierul și măduva spinării.
Pe de altă parte, în timp ce sistemul reproductiv al bebelușului este încă în curs de dezvoltare, în acest stadiu, ecografia cu ultrasunete poate determina vizual sexul bebelușului cu un grad ridicat de precizie.
Partea cea mai amuzantă a acestei săptămâni e reprezentată de noua abilitate a bebelușului: aceea de a căsca. Stai, asta nu-i tot! Tot acum, bebe va deprinde arta sughițului!
Auzul bebelușului devine din ce în ce mai acum, făcându-l pe micuțul tău mai conștient de sunetele care vin din interiorul corpului tău.
Ești în trimestrul 2 de sarcină.
Mai sunt 22 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 18
Noutatea acestei săptămâni este dată de mișcările copilului. Este o senzație nouă care, cu siguranță, te entuziasmează. Cu toate acestea, pe măsură ce talia se extinde, s-ar putea să te confrunți cu unele simptome ușoare, dar nu tocmai plăcute.
Pierderea echilibrului. Pe măsură ce burta crește, forma corpului și centrul de greutate se schimbă. La acestea se adaugă modificările mușchilor și articulațiilor. Rezultatul? Senzația de pierdere a echilibrului.
Tensiunea arterială scăzută. Unele femei gravide observă o scădere naturală a tensiunii arteriale în această perioadă. Aceste mici modificări nu sunt de obicei periculoase. Cu toate acestea, tensiunea arterială scăzută poate duce la oboseală, amețeli și senzație de leșin. Ține cont de faptul că nu toate femeile însărcinate se confruntă cu acest simptom. Modificările tensiunii arteriale în timpul sarcinii variază foarte mult în funcție de starea de sănătate, istoric și background genetic.
Picioare și/sau mâini umflate. Știm, această umflare poate fi un simptom enervant al sarcinii. Nu ai de ce să te îngrijorezi atâta timp cât nu este vorba de modificări bruște sau severe.
Știai că? 💭
În această perioadă bebe deprinde căscatul.
Sfaturi pentru mama
Acordă atenție tensiunii arteriale.
În cazul în care observi că ai stări de amețeală, verifică-ți tensiunea. Poate nu e o idee rea să investești într-un tensionetru. În plus, poți încerca să eviți să stai mult timp în picioare, să eviți dușurile prea fierbinți și să bei multă apă.
Ai în vedere faptul că această amețeală ar putea fi, de asemenea, un semn al scăderii nivelului de zahăr din sânge sau semn al unei anemii, așa că cea mai bună variantă este să te adresezi unui medic în cazul în care te confrunți des cu acest simptom.
Ai grijă de picioarele.
Picioarele tale pot fi umflate datorită lichidului pe care îl transporți în corp pentru a sprijini bebelușul. Când observi că ai picioarele umflate, întinde-te și ridică picioarele deasupra nivelului inimii. Un unghi de 45 de grade este suficient. Dacă umflarea este accentuată, poți lua în calcul utilizarea ciorapilor compresivi.
Împrietenește-te cu stretching-ul.
Chiar dacă poate nu-ți arde de exerciții fizice, puțină mișcare îți va detensiona mușchii spatelui și te va scăpa de dureri (cel puțin pe moment). Nu e nevoie să faci mișcări complicare, arcuiește-ți spatele, rotește brațele și fă câteva exerciții pentru picioare.
Investește într-o pernă pentru gravide.
Aceasta te va ajuta să ai o poziție de somn confortabilă pe o parte și poate reduce și durerile de spate și șold. În plus, o vei putea folosi fără probleme și după naștere.
Crește aportul de fier.
Alimente precum fasolea, produsele din soia, tărâțele de ovăz, orzul, semințele de dovleac, fructele uscate, spanacul, algele marine, anghinarea sunt bogate în fier. Nu le evita! Cu toate acestea, este recomandat ca femeile gravide să ia un supliment cu fier în a 2 a etapă a sarcinii. Sfatul nostru este să discuți cu mediul tău și împreună să decideți care este cea mai bună sursă de fier.
Check-list pentru săptămâna 18
🗸 Discutată cu medicul despre orice simptome noi pe care le experimentezi.
🗸 Planifică activități alături de familie și prieteni.
🗸 Crește aportul de fier.
🗸 Fă-ți o rutină zilnică de exerciții ușoare.
Produse recomandate