Parcă timpul zboară, nu-i așa? Săptămâna 11 poate că nu aduce foarte multe noutăți, însă te te aduce foarte aproape de finalul primului trimestru de sarcină. Deja burtica probabil că este vizibilă și ai dat marea veste familiei și prietenilor! Bebelușul din burtică este din ce în ce mai puternic, iar formele corpului prind contur.
Dezvoltarea copilului la 11 săptămâni
La 11 săptămâni, bebelușul are aproximativ 5 centimetri lungime și a trecut în stadiul fetal. Asta înseamnă că toate organele sunt deja formate, iar acum sunt etapa de maturizare.
Deși este încă prea devreme pentru a spune ce sex va avea, ovarele încep să se dezvolte în cazul în care acesta va fi o fetiță. Până în săptămâna 11 de sarcină, bebelușul are caracteristici umane distincte: mâinile și picioarele, urechile aproape în forma lor finală, nările deschise pe vârful nasului.
Tot în această perioadă încep să se formeze foliculii de păr, nu doar la nivelul capului, ci pe tot restul corpului. De asemenea, unghiile încep să se formeze în jurul săptămânilor 11 și 12.
Ești în trimestrul 1 de sarcină.
Mai sunt 29 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 11
Viitorul tău copil crește rapid și cu aceeași viteză apar și unele modificări ale corpului tău. În această săptămână este posibil să observă modificări ale părului, unghiilor și abdomenului.
Abdomenul. Dacă aceasta este a doua (sau a treia) sarcină sau dacă ai gemeni sau tripleți, s-ar putea să observi că abdomenul tău începe să se rotunjească. Dacă însă ești la prima sarcină, cel mai probabil mai trebuie să aștepți puțin până burtica va fi vizibilă.
Părul. Este posibil să observi că părul crește mai repede și este mai sănătos. Uneori textura părului se schimbă, făcând părul să devină fie mai uscat, fie mai gras decât înainte. Din păcate, hormonii responsabili cu părul nu vor ține cont de dorințele tale și e posibil să te priciopsești cu o pilozitate mai mare și la nivelul picioarelor, mâinilor și feței.
Unghiile. Din păcate și în cazul unghiilor hormonii pregătesc o loterie. Există varianta în care poți observa că unghiile devin mai puternice și cresc mai repede. Pe de altă parte, este posibil să observi contrariul: unghii care se exfoliază și își pierd din aspectul frumos.
Greaţa. Știm. Te-ai săturat de senzația de greață. Vestea bună este că în curând acest simptom se va diminua considerabil.
Crampe musculare. Aceste crampe musculare apar de regulă în zona picioarelor. Uneori pot fi dureroase, alteori pot crea un disconfort mediu. Încearcă să faci exerciții ușoare și să consumi suficientă apă. De asemenea, analizează-ți dieta și verifică dacă ai suficiente surse de potasiu și magneziu.
Linea nigra. Într-o dimineață s-ar putea să te trezești și să observi că pe burta ta a apărut o pată pigmentară sub forma unei linii. Această linie neagră (numită linea nigra) este cauzată de modificările hormonale și nu este de obicei permanentă, deși s-ar putea să fie vizibilă o perioadă de timp după naștere, mai ales dacă alăptezi (din cauza hormonilor implicați în alăptare).
Pofte și aversiuni alimentare. Te simți deranjată de mirosul unui aliment care în trecut era preferatul tău? Ai poftă de ceva ce nu ai fi mâncat niciodată? Vestea bună este că aceste schimbări ciudate în preferințele alimentare pot diminua până la a patra lună.
Știai că? 💭
În această perioadă, capul bebelușului reprezintă aproximativ jumătate din lungimea corpului său.
Sfaturi pentru mama
- Dacă părul tău devine lung și viruros, iar unghiile îți cresc puternice și sănătoase, bucură-te de aceste schimbări. Dar, dacă ai de-a face cu păr nedorit sau cu unghii exfoliate, ai putea să iei în considerare vizita la un salon.
Ai mare grijă însă ce proceduri alegi să faci. Ia în considerare faptul că epilarea definitivă cu laser nu este recomandată femeilor însărcinate. Același lucru este valabil și pentru manichiură și pedichiură. Încearcă să eviți substanțele chimice atâtă pentru curățarea unghiei, cât și pentru înfrumusețarea ei.
- Acordă atenție la igiena mâinilor.
În această perioadă, sistemul imunitar își canalizează atenția asupra protecției fătului. Dezavantajul este că organismul tău nu va mai avea putere să lupte cu diverși germeni și viruși. Pentru a sta departe de neplăceri, spală-te des pe mâini. Cu cât mama suferă de mai multe răceli pe perioada sarcinii, cu atât mai mare este riscul ca bebelușul să dezvolte diverse sensibilități. Dacă nu ai la dispoziție tot timpul apă și săpun, folosește produse pe bază de alcool, cum ar fi gelul dezinfectant.
- Mănâncă nuci
Nucile sunt adevărate comori cu vitamina E și minerale importante precum cupru, mangan, magneziu, seleniu, zinc, potasiu și chiar calciu. Datorită grăsimilor sănătoase, nucile au o contribuție importanță la dezvoltarea creierului bebelușului.
- Păstrează-ți zâmbetul strălucitor
Asigură-te că ai o rutină strictă de igienă dentară. Gingivita sau gingiile inflamate sunt frecvente la femeile însărcinate, așa că păstrează-ți dinții sănătoși prin periaj, mestecând gumă fără zahăr și adăugând în dietă nuci sau brânză, care conțin calciu și alți nutrienți.
Check-list pentru săptămâna 11
🗸 Consumă nuci și brânzeturi.
🗸 Hidreatează-ți pielea.
🗸 Programează o vizită la dentist.
🗸 Ia vitaminele prenatale.
🗸 Fă plimbări și dormi suficient.
Produse recomandate