E deja luna a 9-a? Ce repede zboară timpul! Deoarece bebelușul poate decide să sosească oricând, e cazul să începi pregătirile de final de sarcină. Ce înseamnă asta? Verifică bagajul pentru maternitate, discută cu medicul tău despre detaliile legate de naștere, mobilează camera copilului, exersează tehnicile de respirație, dar mai ales, bucură-te de fiecare moment!
Deși vei auzi în mod obișnuit referințe la „nouă luni de sarcină”, în realitate, termenul complet este mai aproape de 10 luni (uneori chiar mai mult). Indiferent cum facem numărătoarea, un lucru este clar: în curând îți vei cunoaște copilașul!
Dezvoltarea copilului la 36 săptămâni
Creșterea va încetini în următoarele săptămâni, astfel încât bebelușul tău să poată trece cât mai ușor (dacă putem spune asta) prin etapa nașterii. În această perioadă, fătul are aproximativ 46,8 centimetri și cântărește undeva la 2.745 grame.
Sunt mari șanse ca bebe să fie acum poziționat cu capul în jos, pregătindu-se de ziua în care își va face debutul în lumea exterioară. Până la 36 de săptămâni, aproximativ 93% dintre bebeluși și-au luat deja poziția “de atac”.
Ciclul somn-veghe al bebelușului devine din ce în ce mai complex. La 36 de săptămâni, bebelușul va continua să aibă un somn activ, dar acum are și o perioadă distinctă de somn liniștit.
Așa cum remarcam în săptămânile trecute, oasele craniului fătului nu sunt momentan complet dezvoltate, tocmai pentru a putea facilita nașterea naturală. Însă această situație nu se aplică doar la craniului. În mod similar, majoritatea oaselor și cartilajelor sunt moi, din același motiv. Nu e cazul să-ți faci probleme, sistemul osos se va întări la ceva timp după naștere.
Până acum, multe dintre organele și sistemele bebelușului au atins maturitatea. Circulația sângelui, de exemplu, a fost perfecționată, iar sistemul imunitar s-a dezvoltat suficient pentru a-l proteja pe cel mic de infecțiile din afara uterului.
Cu toate acestea, mai există și aspecte care necesită îmbunătățiri. Un exemplu este digestia, care va fi pe deplin matură doar după naștere. De ce? În micul ei cocon gestațional, bebelușul tău s-a bazat pe cordonul ombilical pentru nutriție, ceea ce înseamnă că sistemul digestiv, deși dezvoltat, nu a funcționat.
Ești în trimestrul 3 de sarcină.
Mai sunt 4 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 36
Modificări ale burții. Dacă ți se pare că burtica ta arată diferit, nu te panica. Când bebelușul își schimbă poziția și coboară în pelvis, burta își schimbă forma. Odată ce micuțul se așează cu capul în jos, este posibil să simți că ai în sfârșit mai mult spațiu pentru a respira. Desigur, compromisul este o presiune mai mare în zona pelviană.
În timp ce întoarcerea cu capul în jos este un mod în care bebelușul se pregătește pentru naștere, nu înseamnă neapărat că travaliul se va declanșa imediat. Mamele care sunt la prima sarcină pot experimenta această modificare cu 2 până la 4 săptămâni înainte de naștere.
Presiunea pelviană. Pe măsură ce înaintezi în al treilea trimestru, bebelușul și uterul continuă să devină mai mari și mai grele. În plus, odată ce bebelușul își ocupă poziția de naștere, ar putea exista multă presiune asupra pelvisului, provocând dureri și senzația de greutate. Unele femei descriu sentimentul ca fiind asemănător cu strângerea unei mingi de bowling între picioare.
Sfaturi pentru mama
Evită mâncarea picantă.
Ai pofta de chipsuri și salsa? Dacă ai suferit recent de arsuri la stomac, mai bine uită de astfel de combinații sau de mâncarea picantă. De asemenea, încearcă să eviți alimentele foarte acre sau cele prăjite.
Ridică picioarele.
Picioarele și gleznele umflate au nevoie de odihnă. Atunci când stai întinsă în pat, pune o pernă sub picioare, astfel încât acestea să fie poziționate mai sus de nivelul inimii.
Tratarea durerii și presiunii pelvine.
Durerea în zona pelviană este frecventă în acest stadiu al sarcinii. Mai exact, afectează 1 din 5 femei. Deși nu poți preveni cu adevărat aceste dureri, ai la dispoziție câteva metode de a atenua disconfortul.
- Poartă o centură pentru sarcină.
- Încearcă băile calde.
- Stai întinsă, cu picioarele ridicate.
- Cel mai important, rezistă! Ești aproape de sfârșitul sarcinii. Nu va trece mult până când toate aceste simptome vor dispărea!
Crește aportul de B6.
Ar fi util să acorzi atenție cantității de proteine și piridoxină. Nu ai auzit niciodată acest termen? Este vitamina cunoscută și sub numele de B6, iar funcția sa este de a ajuta corpul și bebelușul să utilizeze toate proteinele pentru construcția celulelor. Ne putem gândi astfel: proteina este cărămida, iar vitamina B6 este mortarul, care joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.
Vei găsi B6 în vitaminele prenatale, dar și într-o mulțime de alimente delicioase, cum ar fi: banane, avocado, germeni de grâu, orez brun, tărâțe, soia, fulgi de ovăz, cartofi, roșii, spanac, pepene verde și carne.
Împachetează geanta pentru spital.
Ziua cea mare e tot mai aproape, așa că e necesar să pregătești bagajul pentru maternitate (dacă nu ai făcut-o deja).
Împreună cu toate cele necesare, poate ar fi o idee bună să în geantă și un balsam de buze, deoarece travaliul te va stoarce de energie, ceea ce ar putea duce la uscarea buzelor. De asemenea, ar fi util să te echipezi cu benzi, cordeluțe sau elastice pentru păr, o perie, cremă hidratantă, șosete, papuci comozi și un halat.
Check-list pentru săptămâna 36
🗸 Odihnește-te atunci când poți.
🗸 Învață semnele travaliului.
🗸 Continuă exercițiile Kegel și masajul perineal.
🗸 Vorbește cu partenerul tău despre travaliu.
🗸 Instalează scaunul auto.
🗸 Comandă pătuțul și lenjeria pentru camera copilului.
Produse recomandate