Bine ai venit în trimestrul 2!
Bine ai venit în al doilea trimestru! A 14-a săptămână de sarcină marchează multe schimbări, între care diminuarea senzației de greață, mai multă energie și o poftă de mâncare mai accentuată. Cele mai multe femei consideră trimestrul 2 ca fiind cea mai ușoară etapă din sarcină, astfel că cea mai bună strategie este să te bucuri din plin de această perioadă unică.
Dezvoltarea copilului la 14 săptămâni
La 14 săptămâni, bebe măsoară în lungime aproximativ 9 centimetri și are o greutate de un pic peste 90 e grame.
În această perioadă cel mic dezvoltă noi expresii faciale. Dacă ai putea să tragi cu ochiul în interiorul pântecului tău, ai putea vedea un mic prunc care parcă exersează cum să se încrunte, să strângă ochii, să strângă din buze.
De asemenea, ai putea observa multă mișcare. Este foarte posibil ca în această perioadă bebelușul să se miște, să-și întindă brațele sau chiar să exerseze respirația.
Se întâmplă multe și în ceea ce privește organele bebelușului. Mai exact, în această perioadă se formează organele sexuale externe, intestinele lucrează deja la prima mișcare intestinală (numită meconiu), ficatul produce bila, iar glanda tiroidă începe să producă hormoni.
Până la săptămâna 14 de sarcină, bebelușul ar putea să se înfrumusețeze cu păr (deși culoarea finală poate să nu fie determinată până la naștere). De asemenea, prind conturi și sprâncenele.
Ești în trimestrul 2 de sarcină.
Mai sunt 26 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 14
La 14 săptămâni de sarcină, simptomele pe care le-ai simțit în primul trimestru s-ar putea să se estompeze. Dar nu te mira dacă nu dispar imediat (sau complet). Ai răbdare și ia-o ușor! Iată câteva simptome noi pe care e posibil să le experimentezi în această perioadă:
Mai multă energie. Cauza exactă a oboselii în timpul sarcinii este necunoscută, dar activitatea hormonilor din primul trimestru este probabil factor care contribuie semnificativ la această stare. Pe măsură ce hormonii se cumințesc la sfârșitul primului trimestru, este posibil să începi să te simți mai puțin obosită, ba chiar mai energică. Ține totuși cont de faptul că nu toate organismele reacționează în același fel. Dacă încă te simți fără energie, încearcă să acorzi cât mai mult timp odihnei.
Apetit crescut. Odată ce greața matinală dispare, s-ar putea să te confrunți cu un apetit crescut. Acest lucru este normal, în definitiv în burtica ta crește un pui de om. Cu toate acestea, nu exagera. În principiu ar putea să crești aportul caloric cu aproximativ 300 calorii pe zi. În cazul în care ai gemeni, poți să dublezi cantitatea. Apelează la gustări sănătoase și amintește-ți că alimentele pline de grăsimi nu-ți fac bine nici ție, nici bebelușului.
Mai puțină sensibilitate a sânilor. Sensibilitatea sânilor tinde, de asemenea, să se diminueze după primul trimestru. Cu toate acestea, unele femei însărcinate continuă să simtă un disconfort pe măsură ce țesutul mamar crește și se maturizează pentru a produce lapte.
Creșterea libidoului. Cum probabil ai experimentat în primul trimestru, simptomele precoce ale sarcinii pot interfera cu dorința sexuală în primul trimestru. Cu toate acestea, când greața, vărsăturile, oboseala și sensibilitatea sânilor se diminuează – împreună cu temerile de a afecta o sarcină timpurie – dorința sexuală ar putea reveni la normal.
Un păr sănătos și strălucitor. Este posibil să observi că părul tău devine mai gros și mai strălucitor. Din fericire acesta este unul dintre efectele secundare ale sarcinii.
Știai că? 💭
Fetiță sau băiețel? În această săptămână, organele genitale se dezvoltă complet. Cu toate acestea, ele sunt greu de detectat la ecografie (deocamdată!).
Sfaturi pentru mama
Al doilea trimestru aduce de obicei o stare bună, atât din punct de vedere fizic, dar și emoțional, pe măsură ce observi o scădere a simptomelor timpurii ale sarcinii. Iată ce poți face în această săptămână!
Relaxează-ți mintea!
Dacă ai fost îngrijorată de ideea unei pierderi de sarcină (mai ales dacă ai experimentat așa ceva anterior) săptămâna aceasta poți să răsufli ușurată. Până la săptămâna 14, riscul de avort spontan scade semnificativ. Dacă simți însă un stres continuu, ia în calcul varianta în care apelezi la un psihoterapeut. Nu uita, stresul este un inamic atât pentru tine, cât și pentru bebelușul pe care îl porți în pântec.
Fă mișcare!
Al doilea trimestru aduce o explozie de energie. Profită! Fă-ți o rutină de exerciții (ușoare până la moderat). Specialiștii recomandă ca viitoarele mame să facă cel puțin 150 de minute de exerciții moderate pe săptămână (nu te speria, asta înseamnă mai puțin de 30 de minute pe zi). Exercițiile fizice reduc riscul apariției complicațiilor pe durata sarcinii și ajută corpul să se refacă mai repede după naștere.
Fii cu ochii pe orice aluniță
Hormonii pot schimba aspectul alunițelor de pe piele. De obicei, nu trebuie să-ți faci griji, dar recomandarea noastră este să ceri opinia unui medic dermatolog. Acesta poate verifica dacă alunițele sunt asimetrice, dacă și-au schimbat culoarea sau dacă au o margine neregulată.
Poartă haine confortabile
Ai senzația că îți este cald tot timpul? Ei bine, tot hormonii sunt de vina. Pentru a te simți cât mai confortabil, alege haine lejere, extensibile, din țesături naturale.
Același lucru este valabil și pentru lenjeria intimă. Alege sutiene care oferă suficient sprijin pentru sâni, fără a crea totuși disconfort.
Check-list pentru săptămâna 14
🗸 Mănâncă sănătos, bea suficientă apă și continuă să iei vitaminele prenatale.
🗸 Profită de nivelul crescut de energie.
🗸 Programează-ți un consult dermatologic pentru verificarea posibilelor modificări ale pielii (pigmentări sau alunițe).
🗸 Ia în calcul o vizită la dentist.
Produse recomandate