⇒ Un scaun auto reduce, în cazul unui accident, riscul de moarte al copilului cu până la 71% și reduce nevoia de spitalizare cu 69%.
⇒ Majoritatea accidentelor auto au loc în apropierea casei. Un studiu arată că 52% din accidente se petrec la o distanță de aproximativ 8 km și 77% la 25 km față de casă. Așadar, scuza unui drum scurt nu înseamnă renunțarea la scaunul auto!
⇒ O repriză de utilizare a telefonului mobil la volan este în medie de 52 de secunde. La 60 km pe oră, acest lucru înseamnă conducerea unei distanțe de un kilometru, riscul de producere a unui accident fiind de 4 ori mai mare.
⇒ Când o mașină se prăbușește sau are loc o frânare bruscă, corpul este supus unui șoc egal cu cifra corespunzătoare vitezei mașinii, înmulțit cu greutatea persoanei. Dacă bebelușul tău cântărește 10 kg și conduci 60 km pe oră, dintr-o dată, copilul tău cântărește 600 kg.
⇒ Cercetările au arătat că pasagerii au mai puțin de o jumătate de secundă să reacționeze în caz de coliziune sau oprire bruscă. Instinctul te face să arunci brațele înainte.
⇒ Niciodată să nu folosești o centura de siguranță deasupra copilului atunci când îl ții în brațe. Riscul ca cel mic să fie zdrobit între tine și centură este extrem de mare.
⇒ La o viteză de 40 km la oră, în cazul unui accident, copilul nesecurizat într-un scaun auto riscă să fie unui supus unui impact similar cu căderea de la etajul al doilea, direct pe beton.
⇒ La doar 25 km pe oră, un copil mic așezat sau în picioare fără o centura de siguranță, între scaune sau pe scaunul din față, poate fi ucis în cazul unei frâne, în cazul în care capul lovește parbrizul sau orice altă parte a mașinii.
⇒ Orice obiect care este liber în mașină devine un adevărat proiectil într-un accident. Acordă atenție tuturor lucrurile din mașină.
⇒ Niciodată, sub nicio formă, nu securiza doi copii cu o centură de siguranță. S-ar putea ucide sau răni grav unul pe celălalt într-un accident sau într-o oprire bruscă. Centura de siguranță a fost testată numai pentru a fi utilizată de o singură persoană.
⇒ Din nefericire, 75% dintre copiii expulzați dintr-o mașină mor. Marea majoritate a celor care supraviețuiesc rămân cu un sechele pe toată durata vieții.
⇒ În medie, un copil are nevoie de trei scaune auto în timpul vieții. Scaunele pentru sugari trebuie utilizate până la 75 cm înălțime sau 13 kg. Scaunele auto pentru copii mici ar trebui utilizate până la 105 cm / 18 kg. Scaunele cu înălțător trebuie utilizate până la 1,5 m înălțime.
⇒ Niciun scaun auto nu poate fi folosit de copil în siguranță de la naștere până la pubertate. Nevoile de siguranță pentru dezvoltare ale unui sugar, ale unui copil mic și ale unui preșcolar sunt complet diferite pentru fiecare etapă.
⇒ Cel mai bun scaun pentru copilul tău este cel mai bun scaun pe care ți-l poți permite, conceput pentru înălțimea, greutatea și stadiul de dezvoltare al copilului.
⇒ Un scaun auto care a fost implicat într-un accident rutier ar trebui înlocuit imediat – indiferent dacă bebelușul a fost în el sau nu în scaun și indiferent de gravitatea accidentului.
⇒ Etichetele de pe corpul scaunului auto indică limita de greutate a scaunului, modul de instalare și în ce direcție poate fi instalat scaunul auto.
⇒ Niciunui copil sub 13 ani nu ar trebui să i se permită să stea pe scaunul pasagerului din față. Corpul copilului nu este suficient de puternic pentru a rezista forței cu care este expulzat airbagul.
⇒ Bebelușii cu greutatea de sub 13 kg (sau înălțime mai mică de 75 cm), vor călătorii în scaune orientate cu spatele la sensul de mers al mașinii.
⇒ Un scaun auto ar trebui să fie înclinat între 30 și 45 de grade pentru a fi sigur.
⇒ Un scaun auto pentru bebeluși poate fi instalat în siguranță cu fața sensul de mers al unei mașini doar dacă airbag-ul a fost dezactivat și doar dacă manualul scaunului auto și manualul mașinii confirmă că acest lucru este sigur.
⇒ Scaunele orientate spre spate costă mai mult, deoarece cercetarea, dezvoltarea și testarea lor necesită mai multe resurse.
⇒ Un scaun auto pentru copii orientat spre înainte trebuie utilizat într-o poziție cât mai apropiată de axa verticală ori de câte ori este posibil, deoarece aceasta este cea mai sigură poziție. Scaunele care oferă posibilitatea înclinării pot fi folosite la orizontală atunci când bebelușul doarme, dar trebuie readuse în poziție verticală atunci când este posibil.
⇒ Dacă bebelușul este mai greu sau mai înalt decât permite scaunul auto (verifică întotdeauna eticheta portocalie de pe scaun), scaunul trebuie schimbat deoarece copilul nu mai este în siguranță.
⇒ Verifică întotdeauna dacă hamul este suficient de strâns (consult manualul de utilizare). Dacă bebelușul scoate brațele din curele, asigură-te că nu pleci la drum înainte ca toate centurile să fie corect fixate.
⇒ Centura de siguranță a mașinii este concepută pentru a fi utilizată de o persoană adultă de peste 1,5 m înălțime. Sarcina sa este de a distribui forța unui accident către cele mai puternice puncte ale corpului – umăr mediu, piept și pelvis.
⇒ În cazul unui copil cu înălțimea sub 1,5 m înălțime, centura de siguranță distribuie forța de lovire către gât și burtă (organele vitale).
⇒ Un studiu internațional a constatat că 95% dintre noii părinți fac cel puțin o greșeală atunci când își instalează scaunul auto.
⇒ Un scaun auto instalat incorect nu este sigur. Urmează întocmai instrucțiunile de instalare din manualul scaunului auto și caută online informații suplimentare, în cazul în care ai nelămuriri.
⇒ Pe plasticul caroseriei scaunului auto, ghidajele roșii arată unde se fixează centura de siguranță atunci când scaunul este utilizat pe scaunul din față. Ghidajele albastre arată unde merge centura de siguranță atunci când scaunul este folosit pe scaunul din spate.
⇒ Un scaun cu sistem ISOFIX nu este mai sigur decât un scaun auto instalat corespunzător cu centura de siguranță. Se spune că ISOFIX este mai sigur doar din cauza faptului că este mai puțin probabil ca un părinte să instaleze greșit un scaun cu un astfel de sistem de fixare.
⇒ Hamul scaunului auto nu să fie răsucit în niciun moment când este fixat. Răsucirile compromit capacitatea hamului de a „prinde” corect și uniform și de a sprijini corpul copilului într-un accident.
⇒ Dacă distanța dintre ham și clavicula copilului este mai mare de 2 degete, copilul nu este în siguranță.
⇒ O haină voluminoasă sau o pătură poziționată între hamul scaunului auto și copilul tău pot produce o slabire a hamului, iar în cazul unui impact, pot duce la aruncarea copilului din scaun.