Cu burtica la purtător!
Felicitări! Bebelușul tău a trecut oficial săptămâna aceasta de la embrion la făt! Această schimbare vine cu o mulțime de noutăți atât în dezvoltarea bebelușului, cât și a stării tale.
La 10 săptămâni, înaintezi hotărât spre sfârșitul primului trimestru de sarcină. Te întrebi când vor dispărea simptomele supărătoare? Mai durează un pic. Între timp, bebelușul tău crește și atinge o etapă importantă pe parcursul acestei săptămâni. Aruncă o privire pe calendar: mai sunt doar 6 luni până când vei aduce pe lume un pui de om!
Dezvoltarea copilului la 10 săptămâni
În timpul săptămânii 10 de sarcină, bebelușul este la fel de mare ca o căpșună și măsoară aproximativ 3.5–4 centimetri. Lungimea corpului aproape se va dubla în următoarele trei săptămâni. Unele dintre evenimentele uimitoare din dezvoltarea fătului, care se întâmplă în această săptămână, sunt:
Toate organele principalele au început să se formeze.
Nasul, gura și ochii bebelușului prind contur.
Mugurii dentari își fac apariția.
Pleoapele continuă să crească și se închid.
Urechile exterioare se formează.
Ești în trimestrul 1 de sarcină.
Mai sunt 30 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 10
Este posibil ca simptomele timpurii să mai persiste câteva săptămâni. Așadar, este posibil să ai în continuare probleme cu:
- Greaţa;
- Oboseala;
- Constipația;
- Urinare frecventă.
În plus, pot apărea probleme legate de somn, însoțite de vise ciudate. La toate acestea, se pot adăuga:
Creșterea sânilor. Sânii tăi au devenit probabil mai mari și mai sensibili. Asta deoarece se pregătesc deja pentru alăptare.
Secreții vaginale. O creștere a fluxului de sânge la nivelul vaginului, împreună cu o creștere a producției de estrogen ar putea provoca mai secreții vaginale clare, inodore, numite leucoree. Rolul acestora este de a elibera corpul în mod natural de eventualele bacterii, așadar nu este cazul să te îngrijorezi. Cu toate acestea, dacă secrețiile sun colorate, dacă au un miros neplăcut sau provoacă disconfort, este cazul să ai o discuție cu mediul tău.
Vene vizibile. Creșterea cantității de sânge este responsabilă pentru venele pronunțate care ies la iveală pe burtă și pe sâni. Nu trebuie să te îngrijorezi, ele nu vor rămâne așa, ci vor dispărea după naștere.
Visuri ciudate. Sarcina este o perioadă plină de emoții, iar visurile sunt legate de modul în care creierul procesează toate stările prin care treci. De asemenea, este posibil să ai probleme cu somnul.
Stări de amețeală. Corpul tău încearcă să se acomodeze cu o cantitate mai mare de sânge care circulă prin vene, astfel că nu e de mirare dacă uneori simți că amețești. Încearcă să eviți mișcările bruște, iar atunci când observi că pământul îți fuge de sub picioare, așează-te pe orice ai la îndemână.
Știai că? 💭
Bebe are mărimea unei căpșunici!
Sfaturi pentru mama
- Evită mirosurile puternice.
Datorită simțului mirosului mult mai sensibil, e posibil ca miresmele care cândva ți se păreau ademenitoare, acum să te dezguste. Așadar, stai departe de mirosurile care declanșează greața – indiferent dacă este vorba de un tip de mâncare sau de un parfum.
- Asigură un aport de vitamina D.
În această perioadă dinții bebelușului înmuguresc sub gingii, motiv pentru care este important să nu ai carențe de vitamina D. Discută cu medicul tău despre modalitățile în care îți poți asigura un nivel optim de grăsimi, fie că vorbim de introducerea de alimente precum pește gras, ouă, lactate sau suplimente alimentare.
- Împrietenește-te cu mango
Toate fructele sunt bune, dar mango conține cantități consistente de vitamina A și vitamina C. Acest deliciu tropical, bogat în potasiu, este un ingredient deosebit de versatil, perfect pentru preparatele dulci și sărate. Amestecă-l în piureuri, supe sau salate sau savurează-l simplu ca gustare.
- Ascultă-ți corpul!
Ai sta în pat toată ziua? Oboseala în sarcină este normală. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău produce și consumă energie atât pentru tine, cât și pentru micuțul din burtică. Iar pentru următoarele câteva săptămâni, bebelușul nu este singurul care consumă resurse. Formarea placentei necesită o cantitate importantă de resurse. Rezultatul? Te simți obosită și suprasolicitată, chiar și atunci când nu faci mare lucru.
Nivelul de energie se va stabiliza atunci când placenta începe să își îndeplinească rolul, iar organismul tău se va adapta la schimbările hormonale. Toate acestea vor avea loc la începutul celui de-al doilea trimestru.
Între timp, e important să păstrezi un nivel optim de zahăr din sânge cu gustări frecvente, bogate în carbohidrați și proteine complexe, cum ar fi brânza și biscuiții sau nucile și fructele uscate.
Check-list pentru săptămâna 1
✓ Continuă să iei vitamine prenatale.
✓ Stabilește un program de somn.
✓ Ia în considerare utilizarea unei perne pentru gravide.
✓ Acordă atenție alimentației și hidratării.
✓ Consumă alimente bogate în vitamina D.
Produse recomandate