20:30. Începem rutina de seară: spălat pe mânuțe, pe față și pe dinți, ne schimbăm în pijama și alegem o carte de povești.
21:00. Liniștea se așterne în toată casa. În lumina difuză citim câteva fragmente dintr-un basm clasic. De cele mai multe ori, respirația adâncă și calmă ne dă de veste că micuța noastră a adormit. Misiune îndeplinită!
Cam acesta este programul nostru de somn, adaptat, bineînțeles, la vârsta și nevoile fetiței noastre.
Pentru a putea înțelege mai bine care este importanța somnului în dezvoltarea unui copil, am răscolit Internetul pentru studii și cercetări documentate. Am trasat câteva concluzii pe care vreau să le împărtășesc cu voi.
Părinții au știut întotdeauna că somnul afectează în mod direct starea de spirit a copilului. Ultimele cercetări arată însă că somnul este esențial pentru o sănătate bună, având o importanță similară cu nutriția și activitatea fizică.
Mai exact, ce face somnul?
- Somnul ajută la creșterea copilului
Dacă vreodată ți s-a părut că Prâslea e mai mare dimineața decât seara când l-ai pus la somn, posibil să nu te înșeli. Hormonul de creștere (denumit și somatotropina) este secretat cu precădere în timpul somnului. Ce înseamnă asta? Că în timpul somnului copilul crește mai mult din punct de vedere al dimensiunii corpului, comparativ cu ziua. Nu-i de mirare că bebelușii dorm aproximativ 50% din timp.
- Somnul previne riscul de obezitate
Studiile au demonstrat legătura dintre lipsa somnului și riscul apariției obezității infantile. Datorită unor reacții chimice la nivelul creierului, lipsa somnului va influența secreția unui hormon care declanșează foamea. Pe de altă parte, s-a observat că, la fel ca și în cazul adulților, copii care nu dorm suficient aleg (sau cer) alimente bogate în grăsimi sau carbohidrați. De altfel, copiii care dorm prea puțin tind să fie mai puțin energici, consumând mai puțină energie.
Știm, un copil rotofei este întruchiparea maximă a drăgălășeniei. Cu toate acestea, trebuie să avem în permanență în vedere faptul ca obiceiurile alimentare sănătoase se deprind din copilărie, cât și faptul că obezitatea reprezintă o condiție cu implicații grave pe termen lung.
- Somnul protejează împotriva germenilor
Pe durata somnului, corpul copiilor (dar și al adulților) produce o proteină (numită citokină), responsabilă pentru apărarea organismului de infecții, de diverse boli dar și de stres. Pe de altă parte, această substanță este responsabilă și pentru starea de somnolență. Nu e de mirare că atunci când suntem răciți sau bolnavi ne simțim somnoroși și obosiți.
- Somnul este responsabil de o serie de beneficii la nivel mental
Creierul copilului are nevoie de somn pentru a restabili resursele folosite în timpul zilei. Un copil cu un creier bine odihnit poate rezolva probleme mult mai ușor, poate acumula informații noi și se poate bucura mult mai mult de activitățile preferate.
Copiii care au un program stabil de somn:
- sunt mai creativi
- se pot concentra pe sarcini mai mult timp
- au abilități mai bune de rezolvare a problemelor
- sunt mai capabili să ia decizii pozitive
- au o memorie mai bună
- au mai multă energie în timpul zilei
- pot crea și menține cu ușurință relații bune cu ceilalți.
Vârsta Necesarul de somn
Nou născuți de la 0 la 2 luni ……………………… 16 – 18 ore (reprize de 3 – 4 ore)
Bebeluși de la 2 luni la 6 luni ……………………… 14 – 16 ore
Bebeluși de la 6 luni la 1 ani ………………………. 14 ore
Copii de 1 la 3 ani …………………………………….. 10 – 13 ore
Preșcolari de la 3 ani la 5 ani ……………………… 10 – 12 ore
Copii de la 5 ani la 10 ani …………………………… 10 – 12 ore
Copii de la 6 la 13 ani ………………………………… 9 – 11 ore
Adolescenți de la 14 la 18 ani ……………………… 8 – 10 ore
Ce putem face pentru ca micuțul să aibă un somn odihnitor?
- Alege întotdeauna lenjerii de pat din fibre naturale.
- Folosește lămpi de veghe care să favorizeze o atmosferă plăcută în încăpere.
- Pentru bebe, folosește o pernă de dormit confortabilă.