Pătuțul este locul în care bebelușul tău va petrece probabil mai mult de 50% din timp în primele luni de viață. Prin urmare, este esențial să alegi un model nu doar cu un preț avantajos, ci și cu cele mai bune caracteristici din punct de vedere al calității și al confortului. Vom vedea în continuare care sunt cele mai importante aspecte de luat în considerare atunci când alegem un pătuț pentru copii.
Materialul
Unul dintre principalele aspecte de luat în considerare este materialul din care este confecționat pătuțul. În trecut, cel mai frecvent era lemnul, material care a rămas în topul preferințelor părinților datorită caracteristicilor sale excelente. Datorită faptului că este construit dintr-un material natural, pătuțul se integrează cu succes în orice tip de cameră. În plus, lemnul este un material natural, plăcut la atingere, care nu este de regula tratat cu substanțe toxice. Deși sunt mai grele, pătuțurile din lemn sunt rezistente, solide, fiabile și au o bună durabilitate în timp.
Sigur, lemnul nu este întotdeauna la îndemână, motiv pentru care poți opta pe mobilier din PAL sau MDF. Mult mai ușor, aceste materiale au și un preț mai scăzut. Cu toate acestea, va trebui să acorzi mai multă atenție pătuțului și să îl ferești de lovituri, aceste materiale neavând o rezistență la fel de mare ca a lemnului.
Un alt material utilizat este metalul. În special în cazul pătuțurilor pliabile, rama metalică este îmbrăcată într-un material textil, astfel încât copilul nu intră în contact direct cu metalul. Astfel de modele nu sunt recomandate folosirii zilnice, datorită faptului că nu au o rezistență crescută la uzură.
În orice caz, indiferent de materialul pe care îl alegi, cel mai important lucru este să te asiguri că nu au fost utilizate substanțe toxice în lacuri, vopseluri sau alte finisaje.
Mărimea
Când spunem mărime, nu ne referim neapărat la spațiul disponibil pentru amplasarea pătuțului, deși este și acesta un aspect important. Facem referire acum la dimensiunea interiorului patului. Este este esențial ca bebelușul să poată sta întins confortabil în același pătuț cel puțin până la 6 luni. Majoritatea modelelor au de obicei de la 60 până la 80 cm lățime și 120 până la 140 cm lungime. Spațiul disponibil ar trebui să fie suficient de mare astfel încât copilul să se poată mișca în voie, fără a se lovi de marginile patului.
Tot în ceea ce privește dimensiunea, este important să existe o potrivire foarte bună între cadrul patului și saltea. Deși este adevărat că pătuțurile de obicei vin cu o saltea, este bine să te documentezi dacă vei găsi opțiuni de dimensiunea potrivită pentru structură respectivă, în cazul în care vei vrea să o schimbi dintr-un motiv sau altul la un moment dat.
Securitate
Dincolo de model și dimensiune, pătuțul trebuie să țină copilul în siguranță. Primul și cel mai important pas înainte de a face o achiziție este să te asiguri că produsul este în conformitate cu toate reglementările actuale de siguranță ale UE.
Dacă a trecut această primă probă, pătuțul va fi supus unei serii de teste care garantează rezistența și siguranța acestuia în general. Una dintre cerințele obligatorii se referă la distanța dintre barele laterale. Aceasta trebuie să fie între 45 și 65 mm, ceea ce ar permite copilului să-și extindă brațele, dar nu și trunchiul. De asemenea, este important să existe cât mai puțin spațiu (spre deloc) între saltea și părțile laterale, iar vopseaua, lacurile și decorațiunile utilizate trebuie să fie non-toxice.
Dacă e posibil, orientează-te spre un model cu margini rotunjite, deoarece acest lucru reduce riscul ca bebelușul să se rănească atunci când începe să se ridice în pat.
Model
Dacă în primă fază știi că ai nevoie de un pătuț, după ce începi căutările vei vedea că treaba se complică. Atât de multe modele, atât de multe culori, ce să alegi? Ține cont de faptul că scopul principal al acestei piese de mobilier este să-l găzduiască pe bebe pentru o perioadă destul de lungă de timp, astfel că, în primul rând, este nevoie să aibă o saltea confortabilă.
Orientează-te spre modelele reglabile, în cazul cărora poți face modificări ale poziției, înălțimii și dimensiunii. Pătuțul reglabil (numit și transformabil) este exemplul perfect în această direcție. Practic acest pătuț poate fi dimensionat în funcție de creșterea copilului.
De asemenea, pentru primele luni de viață, poți alege un pat co-sleeping. Acesta este echipat cu o șină mobilă care va atașa pătuțul de patul părinților.
Mobilitate
Acesta este un alt factor important de luat în considerare, deoarece va facilita mutarea pătuțului dintr-o locație în alta. Cel mai bine este să optezi pentru un pătuț cu roți, caz în care trebuie să te asiguri că patul include un sistem eficient de frânare.
Pătuțurile pentru călătorie (cele pliabile) au de obicei roți, deși, în general, acestea sunt plasate doar pe una dintre părțile ansamblului. În plus, aceste modele sunt și extrem de ușoare și simplu de pliat.
Dacă însă ai suficient spațiu și nu preconizezi mutări dese ale pătuțului, poți să treci cu ușurință peste acest criteriu.
Salteaua
Salteaua este poate cel mai important element al pătuțului. Optează pentru o saltea de calitate, din materiale plăcute la atingere, neapărat non-toxice. Saltelele cu memorie de formă sunt o opțiune extrem de comodă. Este important să protejezi salteaua. Știm cu toții că bebelușii sunt destul de…neatenți, astfel că există un risc mare de udare sau murdărire a saltelei. Curățarea saltelei trebuie făcută în profunzime, în caz contrar murdăria s-ar putea transforma în mucegai. Drept urmare, o husă impermeabilă este prietenul tău cel mai bun.
Pe măsură ce bebelușul ajunge la stadiul de cățărare, micuțului tău îi va fi ușor să iasă singur din pătuț. Din acest motiv, este recomandabil ca pătuțul să permită 3-5 niveluri de reglare a înălțimii saltelei.
Toate acestea fiind spune, ești cu un pas mai aproape de alegerea pătuțului perfect. Te așteptăm la BeKid cu o gamă variată de modele de pătuțuri pentru cei mai pretențioși bebeluși.