Camera bebelușului este universul său. Aici bebe își va petrece cea mai mare parte din primul an de viață. Asta pentru că un nou-născut doarme între 18 și 20 de ore pe zi imediat după naștere și aproximativ 15 ore pe zi pe parcursul primul an de viață. Mai este nevoie să menționăm cât de important este pătuțul pentru nou-născut?
Însă nu doar patul este important. Și restul pieselor de mobilier sunt esențiale pentru ușurarea muncii părinților în această nouă etapă: cea de proaspeți părinți.
Pentru a amenaja camera bebelușului, este nevoie să iei în calcul:
- mobila
- echipamente pentru camera bebelușului
- accesorii și jucării.
- Patul bebelușului
Ai la dispoziție 2 variante: fie achiziționezi un set complet, fie alegi fiecare piesă de mobilier individual. Nu există o variată greșită și una corectă. Este important să te ghidezi în funcție de spațiul disponibil, de bugetul alocat și, evident, în funcție de preferințele personale.
Patul bebelușului
Element indispensabil al camerei, patul trebuie adaptat la vârsta bebelușului. Dacă restul elementelor din cameră pot fi păstrate pentru o perioadă lungă de timp, nu același lucru se poate spune despre pătuț. În situația în care pentru primele luni de viață dorești un coș sau un pătuț de tip bassinet, e nevoie să ai în vedere faptul că vei putea folosi acest pat doar pe parcursul primelor luni din viața micuțului.
Ulterior, pe măsură ce Prâslea crește, va trebui să achiziționezi un pătuț mai mare. Ai la dispoziție pe blogul BeKid toate informațiile necesare referitoare la modelele de pătuț și la criteriile de alegere a modelului potrivit. De altfel, în magazinul online găsești sute de produse variate din care poți alege.
Unde poziționezi pătuțul bebelușului?
În general, în primele luni din viața bebelușului, părinții așează pătuțul în propria cameră. Este important ca acesta să fie aproape de pat, astfel încât mămica să-l poată alăpta ușor atunci când este necesar sau să-l aline atunci când plânge.
Fie că micuțul va sta o perioadă în camera părinților sau în camera sa, este esențial ca pătuțul să nu fie așezat lângă o fereastră, deoarece curenții de aer sau razele directe ale soarelui ar putea să îi facă rău. Desigur, asta nu înseamnă că sugerăm ca geamurile să nu fie deschise niciodată. Dimpotrivă, în camera trebuie să existe o bună ventilație și aer proaspăt în permanență.
Temperatura este, de asemenea, importantă. Idealul este ca în cameră să fie aproximativ 20 de grade Celsius, așadar vara poate fi necesar să folosești un sistem de răcire, cum ar fi aerul condiționat. În acest caz, pentru a preveni uscarea aerului, poți folosi un umidificator.
Este recomandat ca pătuțul să fie amplasat într-un loc cu iluminare bună, de preferință naturală. Prin urmare, cel mai bine este să găsești un loc în care soarele luminează pătuțul fără a provoca daune. Evită să pui pătuțul în apropierea draperiilor, perdelelor, decorațiunilor cu șnur sau ciucuri. Deși mic, copilașul va fi extrem de curios și nu ar fi de mirare dacă va încerca să tragă de diferitele obiecte din preajma lui.
Accesorii pentru saltea și pătuț
Salteaua este unul dintre elementele foarte importante pentru sănătatea bebelușului și pentru un somn liniștit. Alege o saltea fermă, preferabil cu memorie de formă, care să se potrivească perfect cu rama patului.
E important să știi: husa impermeabilă nu este un moft. Crede-ne pe cuvânt, este esențială. Oricât de cuminte ar fi un bebeluș, inevitabil, va fi părtaș la tot felul de accidente. Murdărirea saltelei înseamnă mari dureri de cap. Curățarea în profunzime este aproape imposibilă, iar resturile de murdărie sau umezeala pot duce la probleme extrem de neplăcute (și periculoase) cum ar fi apariția mucegaiului.
Este important ca lenjeria de pat să fie plăcută la atingere, din fibre naturale, ușor de spălat. Pentru că nu vei avea timp să speli lenjeria în fiecare zi, asigură-te că ai câteva seturi de rezervă.
II. Mobilier de depozitare
Dulapulul bebelușului
Pentru început, poți alege un dulăpior mai micuț, în principiu o comodă cu câteva sertare va fi suficientă în primele luni. O variantă de luat în considerare este sifonierul 2 în 1, adică un mic dulăpior care funcționează și ca masă de înfășat. Pe de altă parte, poți opta încă de la început pentru un dulap cu 2 uși pe care îl poți folosi pentru o perioadă lungă de timp.
Masă de înfășat
Dacă nu ai optat pentru o comodă 2-în-1 cu masă de înfășat, în funcție de spațiul disponibil, poți alege o masă de înfășat pliabilă. Foarte practică și ușor de depozitat, masa pliabilă oferă avantajul de a putea fi poziționată oriunde în casă.
Cutia pentru jucării
Deși este opțională, cutia pentru depozitarea jucăriilor va fi foarte utilă pe măsură ce copilul crește și strânge din ce în ce mai multe jucării.
III. Echipamentul necesar pentru camera bebelușului
Pentru a face copilul să se simtă bine, poți să iei în calcul următoarele accesorii.
Lumina de veghe
Bebelușul nu poate distinge ziua de noapte în primele câteva săptămâni de viață, însă în momentul în care cel mic își dezvoltă vederea, este foarte posibil ca întunericul să îi provoace un sentiment de frică. Pentru a contracara acest sentiment, folosește o lumină de veghe.
Amuzante și colorate, luminile de veghe degajă o lumină discretă și, în funcție de model, pot chiar proiecta pe pereți diverse forme sau poate emite diverse melodii.
O alternativă la luminile de veghe clasice sunt jucăriile de pluș care îndeplinesc aceeași funcție. Bebelușul poate manipula jucăria și poate ține această rază de lumină cât mai aproape de el.
Umidificator
Umidificatorul are rolul de a păstra un nivel optim de umezeală în încăpere. Umezeala aerului este importantă pentru a diminua posibilele probleme de sănătate cauzate de uscarea căilor nazale ale bebelușului, pentru prevenirea conjunctivitei sau a bronșitei.
Dacă ești în plin proces de decorarea a camerei bebelușui, te invităm în magazinul BeKid pentru a alege din sutele de modele de mobilă și accesorii pentru camera copilului.