Bebelușii pot părea un mister de nedezlegat, mai ales pentru părinții care se află la primul copil. Cei mici sunt total neajutorați, nu pot vorbi și se exprimă doar prin plâns, ceea ce ar putea distruge nervii deja fragili, lipsiți de somn ai noilor părinți. Partea bună este că sunt extrem de simpatici! Iată care sunt cele mai frecvente întrebări pe care proaspeții părinți și le pot pune.
Bebelușul meu mănâncă suficient?
Răspunsul corect ți-l dă cântarul. Atâta timp cât bebelușul crește normal (adică se încadrează în standardele de greutate pentru categoria sa de vârstă), poți avea încredere în el că te va anunța dacă are nevoie de mai multă mâncare. Alăptează când îi este foame, chiar dacă a mâncat cu puțin timp în urmă. Dacă îl hrănești cu biberonul, nu-ți face griji cu privire la cantitatea exactă pe care cel mic o bea. Dacă-ți faci griji că bebelușul tău nu mănâncă suficient sau că nu ia în greutate, ia legătura cu medicul pediatru.
Este nevoie să îi fac baie bebelușului în fiecare zi?
Nu. De altfel, băile zilnice ar putea duce la uscarea excesivă a pielii, ceea ce poate favoriza apariția erupțiilor cutanate. Până când cordonul ombilical cade, spală-ți bebelușul cu un burete moale în loc să-l pui în cădiță. Când cordonul s-a vindecat, bebe are nevoie doar de o baie la fiecare două-trei zile. După câteva luni, băile zilnice sunt bune (deși nu sunt necesare), însă este important să folosești o cremă hidratantă imediat după baie.
Când va cădea cordonul ombilical?
După naștere, cordonul ombilical fi în general maro, negru sau gri și s-ar putea să fie umed. Este important să păstrezi această zonă curată și uscată, astfel încât să poată avea loc procesul normal de vindecare. În cele mai multe cazuri, butucul de cordon ombilical va cădea în maxim două săptămâni de la naștere.
Ce pot sa fac pentru ca bebelușul să doarmă toată noaptea?
În primul rând, este necesar să înțelegi că există unele lucruri pe care nu le poți controla în ceea ce privește obiceiurile de somn ale bebelușului tău. Este normal ca nou-născuții să se trezească noaptea, pentru că trebuie să mănânce la fiecare câteva ore. Pe măsură ce se îngrașă, numărul de mese va scădea, deci, în mod automat, somnul va deveni mai liniștit.
Este destul de obișnuit ca bebelușii să se trezească pentru hrănire în primele trei până la șase luni. De asemenea, este important să ții cont de faptul că atunci când bebelușii dorm noaptea timp de cinci ore, se consideră că dorm toată noaptea.
Cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le poți face, pentru a încuraja un somn mai bun noaptea. De exemplu, poți încerca jocuri mai active pe tot parcursul zilei și te poți orienta spre activități mai liniștite înainte de culcare. De asemenea, ar fi util să aveți o rutină de seară, care să îl ajute pe mic să se relaxeze. Uneori, bebe se liniștește după băiță, atunci când îi citești o poveste sau îi cânți o melodie.
Bebelușul meu are pielea galbenă, ar trebui să consult un doctor?
În multe cazuri, este complet normal ca un sugar să aibă pielea de culoare ușor gălbuie în jurul ochilor sau a gurii. Acest aspect de icter este în general cauzat de acumularea unei substanțe numite bilirubină în corpul bebelușului. Uneori ficatul nu este capabil să descompună această substanță suficient de repede sau s-ar putea să aibă o supraabundență de celule roșii din sânge, de unde provine bilirubina. De cele mai multe ori nu este o problemă, însă la viitoare vizită la pediatru, poți cere părerea medicului cu privire la aceste aspecte.
Cât doarme bebelușul?
În primele trei luni de viață, majoritatea nou-născuților se vor trezi la fiecare câteva ore pentru a se hrăni, pur și simplu pentru că au stomacul mic. Undeva între trei și șase luni, mulți bebeluși vor începe să doarmă între șase și opt ore în fiecare noapte, deși aceasta nu este o regulă generală. Unii bebeluși nu încep să doarmă toată noaptea până la aproape un an. Există o mare variabilitate în programele de somn ale bebelușilor, așa că nu te alarma dacă bebelușul nu pare să se încadreze în oricare dintre programele de somn „normale”.
De câte ori este normal să schimb scutecul?
În general, bebelușii alăptați vor avea mai multe scaune pe zi decât bebelușii hrăniți cu formule cu lapte. Deși s-ar putea să ai de schimbat doar un scutec murdar pe zi în primele câteva zile, după cinci sau șase zile, este posibil să ai de schimbat până la cinci scutece murdare zilnic. Nu e cazul să te alarmezi dacă va exista o zi fără un scaun. În schimb, dacă trec mai mult de 2 zile consecutive, ar trebui să contactezi de urgență medicul pediatru.
Greșesc dacă îmi țin bebelușul mult timp în brațe?
Nu. Bebelușii sunt meniți să fie ținuți în brațe. Deși este bine să ai copilul atașat de tine (ținut în brațe sau în marsupiu) în timpul zilei, noaptea este o poveste diferită. Bebelușilor obișnuiți să fie ținuți la piept seara și noaptea le este greu să-și câștige independența și reușesc cu greu să se liniștească atunci când se trezesc în timpul nopții. Pune copilul în pătuț atunci când e somnoros, dar treaz și lăsați-l să învețe să adoarmă singur.
Este întotdeauna rău să trezești un bebeluș care doarme?
Nu. De fapt, există cazuri în care este benefic. Dacă bebelușul nu ia în greutate, medicul pediatru te poate sfătui să trezești bebelușul pentru a-l hrăni la intervale regulate, pentru a te asigura că primește nutrienții de care are nevoie. În cazul în care vrei să eviți situațiile în care trezești bebelușul pentru mese, poți încerca să-l hrănești chiar înainte să adoarmă.
De câte straturi de îmbrăcăminte are nevoie bebelușul atunci când îl scoți la plimbare?
Îmbracă-ți copilul cu un strat mai mult decât porți tu. Dacă porți o cămașă și o haină ușoară, bebelușul tău are nevoie de un tricou și o hăinuță, plus o pătură. Această strategie nu se aplică în cazul în care îți porți bebelușul într-un marsupiu, deoarece căldura corpului tău va proteja copilul de frig.