O întrebare pe care majoritatea mamelor și-o pun atunci când aduc pe lume primul copil. Dacă inițial nedumerirea este legată de numărul de ore de somn, după o scurtă perioadă mămicile se întreabă cel mai adesea când anume va dormi bebelușul pe toată durata nopții. Asta deoarece până în jurul vârstei de 6 luni, bebelușii nu au un somn regulat, iar nopțile părinților sunt construite din bucăți de somn, în funcție de orarul de somn al copilului.
De cât somn au nevoie bebelușii?
Cantitatea de somn de care are nevoie un bebeluș este influențată de vârsta copilului, dar și de câțiva alți factori importanți.
De la naștere până la 3 luni
Un copil sănătos din această categorie de vârstă ar trebui să aibă un total de aproximativ 14 până la 17 ore de somn pe parcursul unei zile. În mod obișnuit, somnul va fi împărțit în reprize de 2 până la 4 ore, întrerupte de pauzele de masă, dar și pentru schimbarea scutecului. Deși nu există un program de somn standard, bebelușul va dormi noaptea de la 8 la 12 ore, iar restul somnului se va consuma în timpul zilei în reprize mici (aproximativ 5 pui de somn).
De la 4 la 6 luni
În acest interval, te poți aștepta aștepta ca bebelușul să doarmă aproximativ 12 până la 16 ore pe zi, cu câteva reprize pe parcursul nopții, cu durată de 5 până la 6 ore (acesta fiind numit somn de noapte). În ceea ce privește somnul pe durata zilei, bebelușul va avea aproximativ 3 reprize de somn. Obiceiurile de somn se vor alinia în cele din urmă restului rutinei familiei, deoarece bebelușul începe să doarmă mai mult noaptea și mai puțin în timpul zilei.
De la 7 la 11 luni
Cantitatea totală de somn va rămâne aproximativ aceeași, dar bebelușul va dormi noaptea mult mai mult, adică între 10 și 12 ore.
Somnul bebelușilor poate fi influențat de o serie de factori, între care:
- Naștere prematură. Dacă s-a născut prematur, bebelușul tău va dormi mai mult, adică până la 22 de ore pe zi, în funcție de nivelul de dezvoltare la care sunt. Mai mult, somnul de noapte se va stabiliza abia dupa vârsta de 10-12 luni.
- Metoda de hrănire. Sugarii hrăniți cu biberonul tind să se trezească mai rar noaptea și să doarmă perioade mai lungi decât bebelușii alăptați, deoarece formula necesită mai mult timp pentru a fi digerată. Asta nu înseamnă că utilizarea formulele de lapte sunt o garanție că bebelușul va dormi mai mult, deoarece, indiferent de metoda de hrănire, bebelușii dorm la fel de mult.
În ceea ce privește setarea unui program de somn, primele trei luni nu sunt deloc un moment potrivit pentru așa ceva deoarece copilul trebuie alăptat la fiecare câteva ore. Stabilirea unui program previzibil de somn mai are de așteptat până când bebelușul se află în intervalul de 3 până la 6 luni.
Este nevoie ca întotdeuana să acorzi o importantă deosebită condițiilor de siguranță. În primul an, asigură-te că bebelușul doarme întotdeauna pe spate, niciodată pe burtă. De asemenea, bebelușul trebuie să doarmă întotdeauna pe o suprafață fermă, fără jucării moi, pături, perne și bare de protecție în preajma sa.
Pe măsură ce micuțul tău prinde putere, te poate surprinde schimbând pozițiile de somn și rostogolindu-se în pătuț, mai ales în jurul vârstei de 4 luni. Nu e cazul să-ți faci griji sau să-i schimbi poziția, cu toate acestea, este recomandat să-i supraveghezi somnul.
Există cazuri în care bebelușii dorm prea mult?
Da, este posibil ca bebelușii să doarmă prea mult – și cu siguranță nu este recomandat, în cazul în care somnul le răpește ocaziile de a se hrăni. La vârsta de 1 lună, bebelușul ar trebui să se hrănească de cel puțin opt până la 12 ori în intervalul de 24 de ore, astfel că dacă lași copilul să doarmă toată ziua (sau toată noaptea) sau mai mult de limita superioară de 17 ore, micuțul va avea de suferit din pricina lipsei de hrană. Dacă doarme, vei fi nevoită să-l trezești la fiecare 3-4 ore.
Ce se întâmplă dacă bebelușul nu doarme suficient?
Există, de asemenea, bebeluși care dorm prea puțin. Dacă jurnalul de somn al bebelușului tău arată că orele dedicate somnului nu se încadrează în baremele normale și dacă observi că bebe este obosit, este nevoie să iei legătura cu medicul pediatru pentru ca acesta să evalueze situația.
Recunoașterea indiciilor de somn sau oboseală și urmarea unei rutine consistente și liniștitoare la culcare sunt două aspecte esențiale pentru a pune bazele unor obiceiuri de somn sănătoase. Deși în primele luni nopțile pot părea un chin pentru proaspeții părinți, situația se va îmbunătății considerabil dupa vârsta de 6 luni!