Plimbările cu tricicleta sunt una dintre cele mai distractive activități ale copilăriei timpurii. În funcție de categoria de vârstă, cel mic poate folosi o tricicletă împinsă de un adult (pentru copiii sub 2 ani), sau o tricicletă cu pedale (pentru copiii care au forța necesară pedalării). Considerată predecesoarea bicicletei, tricicleta este un instrument perfect pentru încurajarea mișcării în aer liber. În plus, această activitate îi aduce copilului o serie de beneficii. Iată câteva dintre cele mai importante.
1. Îmbunătățește coordonarea și echilibrul
Plimbările pe tricicletă sunt o modalitate eficientă de a îmbunătăți echilibrul și coordonarea diferitelor părți ale corpului copilului. Această activitate fizică ajută la perfecționarea mai multor abilități motorii ale copilului și îmbunătățește coordonarea între diferite grupe musculare.
În mod surprinzător, mersul pe tricicletă promovează în mod eficient dezvoltarea coordonării mână-ochi, pe măsură ce copilul stăpânește stabilirea direcției. În plus, ajută la îmbunătățirea coordonării braț-picior, pe măsură ce copilul învață să stăpânească urcarea și coborârea de pe tricicletă și să o conducă în mod corespunzător. Un fapt notabil este că mâinile, brațele și picioarele se coordonează împreună în timp ce copilul învață să se echilibreze.
2. Crește nivelul de încredere în propriile puteri.
Pe măsură ce învață să meargă pe tricicletă, copilul va deveni mult mai încrezător în propriile puteri. Cel mic va reuși să se deplaseze în viteză, să ia corect virajele, să evite obstacolele și să facă față mai multor provocări, iar toate acestea vor contribui semnificativ la stima de sine.
2. Dezvoltarea independenței
Pe măsură ce copilul reușește să se deplaseze singur cu tricicleta, acesta va dobândi un nivel mai ridicat de independență. Treptat, nu va mai avea nevoie de ajutorul părintelui pentru o plimbare oricât de mică. Se va putea urca pe tricicletă singur, atunci când dorește acest lucru. Acest lucru îi oferă libertatea de a explora diferite zone ale casei sau ale locului de joacă de unul singur. Partea și mai bună? Tu vei beneficia de puțin timp pentru a-ți trage sufletul.
4. Învățarea unor noi concepte
Învățarea și mersul pe tricicletă îi familiarizează pe copii cu diverse cuvinte noi, ceea ce va duce la îmbogățirea vocabularului. Copilul află despre diferite părți ale tricicletei, cum ar fi roțile, direcția, pedalele etc., care îl ajută să înțeleagă modul în care funcționează jucăria sa. Acesta ar putea fi un bun punct de plecare pentru ca cel mic să deprindă diverse concepte, cum ar fi siguranța în trafic sau tipurile de vehicule.
5. Micuțul învață să ia inițiativa
Pe măsură ce copilul învață să stăpânească o tricicletă, acesta va prinde curaj să ia inițiativa pentru a încerca noi aventuri. Fie că este vorba de plimbări alături de părinți sau de întreceri cu alți copii, sportul îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilitățile de lider.
6. Tricicleta este premergătoare bicicletei.
Odată ce copilul tău devine un un specialist în mersul pe tricicletă, următorul pas ar fi să încerce mersul pe bicicletă. Cel mic este deja familiarizat cu roțile, direcția, pedalele și alte părți ale tricicletei, astfel încât nu va întâmpina dificultăți în a învăța să își țină echilibrul pe 2 roți. Cu toate acestea, nu este cazul să grăbești procesul. Lasă-l pe copil să decidă momentul potrivit, vorbește-i despre posibilitatea utilizării unei biciclete și scoate în evidență avantajele (de exemplu, excursii în familie). Când se va simți pregătit, micuțul tău îți va da de veste.
7. Deprinderea noțiunilor de orientare în spațiu
Uimitor sau nu, utilizarea unui triciclete îi învață pe copii concepte foarte importante, cum ar fi care este stânga și care este drepta, dar și faptul că rezultatele unor acțiuni sunt diferite în funcție de alegerea unei direcții specifice.
Direcția îi ajută, de asemenea, să înțeleagă faptul că un corp are părți laterale (stânga, dreapta, față, spate) și îi ajută să distingă aceste părți, cum ar fi mâna dreaptă versus mâna stângă. Aceste lucruri sunt, evident, valabile în cazul copiilor mai măricei. Copiii mici probabil că nu vor putea încă să se îndrepte imediat spre dreapta sau spre stânga, dar creierul lor învață în timp ce pedalează.
8. Tricicletele construiesc abilități motorii brute
Plimbarea cu pe tricicleta ajută, de asemenea, la dezvoltarea abilităților motorii grosiere, care sunt necesare pentru aproape orice activitate. Abilitățile motorii brute se referă la grupele mari de mușchi ale corpului care permit alergarea, mersul pe jos, echilibrul, coordonarea și multe altele. Copiii dezvoltă aceste abilități în timpul copilăriei timpurii.
Abilitățile motorii brute sunt importante deoarece permit copiilor să-și dezvolte abilități motorii fine, cum ar fi scrisul. Dacă un copil nu are o postură adecvată a corpului, este posibil să aibă probleme la învățarea scrisului, iar în viitor să întâmpine alte dificultăți.
Așadar, atunci când un grup de copii își plimbă tricicletele în jurul locului de joacă, aceștia practică abilități importante, se angajează în joc cooperativ, învață să-și coordoneze corpul superior și inferior în același timp, crescând tonusul muscular și flexibilitatea și obținând un antrenament cardiovascular excelent.
Dacă stai în dubii cu privire la achiziționarea unei triciclete pentru copilul tău, sperăm că informațiile de mai sus să te ajute. Te invităm la bekid.ro pentru a alege din sute de modele de triciclete pentru copii de toate vârstele.