Știai că?
Bebelușii sunt acum extrem de conștienți de sunete, inclusiv de muzică, clopote și sonerii, câinii care latră, aspiratoare și fluiere.
Ce repede zboară timpul! Bebelușul tău prinde putere, iar tu nu mai ești părinte începător. Ușor, programul vostru se stabilizează, iar tu și partenerul tău puteți găsi mai mult timp doar pentru voi. Iată ce se mai poate întâmpla săptămâna aceasta.
Dezvoltarea bebelușului 7 săptămâni
Bebelușul crește rapid și în continuare adoră să te audă, să asculte diverse sunete și să analizeze lucrurile din jurul său. Pe scurt, cel mic descoperă lumea. Pentru a-l ajuta în această aventură uimitoare, continuați să practicați exercițiile pe burtică, astfel încât mușchii copilului să se poată dezvolta corespunzător.
Celui mic nu îi place să stea pe burtă? Încearcă următoarele soluții:
- Pune bebelușul pe pieptul tău, pe burtică, astfel încât acesta să te poată privi de aproape.
- Când stă întins, distrage atenția copilului cu o jucărie.
- Diversifică locurile în care faceți exercițiile, astfel încât bebelușul să aibă mereu o altă priveliște.
- Mângăie-l pe cel mic pe spate în timp ce acesta se străduiește să facă exercițiile de ridicare a capului.
- Exersați în reprize scurte, astfel încât bebelușul să nu obosească sau să se plictisească.
Cât crește copilul tău?
De la aproximativ 2 luni până la 6 luni, bebelușii vor crește în medie 2,5 centimetri pe lună și vor câștiga de la 100 la 200 de grame în greutate pe săptămână.
Dacă alăptezi iar micuțul nu pare să se îngrașe, discută cu medicul pediatru. Uneori mămicile nu produc suficient lapte pentru a susține creșterea bebelușului, cel mai probabil din cauza unui dezechilibru hormonal.
Dacă medicul a recomandat o formulă suplimentară, deoarece bebelușul nu se descurcă bine numai cu laptele matern, urmând sfaturile acelea, cel mai probabil, greutatea copilului va crește treptat.
Postpartum: mama și bebe
Exerciții abdominale pentru mămică
În timpul sarcinii, mușchii abdominali ai mamei pot suferi modificări, afecțiune cunoscută sub numele de diastază abdominală. Pentru a ajuta mușchii să se întărească, este util să începi să faci exerciții simple, de tipul abdomenelor. Atenție însă, e nevoie să modifici un pic abdomenele clasice, astfel încât să nu pui presiune prea mare asupra mușchilor. Discută cu medicul tău și stabiliți împreună care sunt cele mai potrivite exerciții pentru tine.
Super simțuri
În jurul valorii de 7 săptămâni, bebelușul este treaz și alert în timpul zilei, un motiv numai bun pentru cât mai multe reprize de joacă. Pentru a-i stimula cât mai bine simțurile, oferă-i multiple oportunități pentru a experimenta lumea prin cele trei simțuri: vizual, auditiv și tactil. Alege jucării simple, în culori vii, potrivite pentru nou-născuți.
Acum, când bebelușul poate urmări obiectele prin mișcarea ochilor, încearcă să deplasezi jucăriile dintr-o parte în alta, astfel încât cel mic să le poată urmări cu privirea.
Vizitele la medic
În jurul acestei perioade, este timpul pentru câteva vizite la medicul pediatru. Cu această ocazie, bebe ar putea să își exprime nemulțumirea, însă este nevoie să îți amintești că aceste controale sunt absolut necesare pentru sănătatea lui.
Poți minimiza disconfortul bebelușului ținându-l în brațe și distrăgându-i atenția, alăptând înainte sau imediat după control. Nu uita că în cele mai multe cazuri, părinții sunt cei care au mai multe emoții legate de aceste vizite la medic, așa că este nevoie să-ți controlezi și tu stările.
Când să apelezi la medicul pediatru
În afară de controalele periodice, este cazul să contactezi medicul pediatru în următoarele situații:
- Când bebe are o tuse seacă pentru o durată de timp prelungită (mai bine de o săptămână), sau dacă tusea devine șuierătoare sau productivă. De asemenea, mergeți la control dacă bebe are secreții nazale.
- Pentru constipație sau dacă observi sânge în scaunul copilului.
- În cazul unor episoade de diaree sau vomă. Cere ajutorul medicului pediatru dacă vărsături sau scaunele apoase durează mai mult de 24 de ore, dacă sunt însoțite de febră sau dacă scaunele conțin sânge.
- Mergeți imediat la spital dacă observi semne de deshidratare: scutece puțin sau deloc umede, urină care este galben închis în loc să fie limpede, piele uscată, lipsă de salivă sau lacrimi.
- Stări febrile.
Cu bebe la baie
Cu excepția cazului în care micuțul tău iubește apa, nu este nevoie să-i faci baie în fiecare zi – mai ales dacă este pielea copilului este predispusă la uscare (prea mult timp în cadă i-ar putea usca mai tare pielea). Bebelușii nu se murdăresc suficient pentru a avea nevoie de băi zilnice în perioada aceasta. Murdăria va părea în momentul diversificării și atunci când bebe va începe să facă primii pași.
Între zilele dedicate băilor în cădiță, poți curăța bebelușul cu ajutorul unui prosop moale îmbibat în apă calduță. Folosește întotdeauna produse special create pentru bebeluși, fie că este vorba de săpun sau șampon, acestea fiind delicate cu pielea sensibilă a copilului.
Vrem să știm cu ce probleme te confrunți, care sunt bucuriile pe care le trăiești! Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența ta din primele săptămâni de după naștere!