Ascultă cu atenție și vei putea decoda diferitele strigăte ale bebelușului. Știind ce înseamnă acele scâncete, plânsuri și țipete îți va fi mai ușor să-ți dai seama ce încearcă bebelușul să-ți spună.
Poate că încă nu te simți un profesionist în schimbatul scutecelor, dar sigur ești mult mai încrezătoare decât acum câteva săptămâni! Există, cu siguranță, o mulțime de încercări și teste zilnice, dar asta nu trebuie să te sperie. Este doar începutul! Iată la ce poți să te aștepți pe parcursul săptămânii 4.
Dezvoltarea bebelușului la 4 săptămâni
Este o perioadă importantă, deoarece în a 4-a săptămână de viață, copilul tău va fi capabil să răspundă la zgomote puternice. Reacțiile sale pot fi diverse, însă cel mai adesea va plânge. Zâmbetul nu se va lăsa mult așteptat, iar spre sfârșitul acestei săptămâni este foarte posibil să ai parte de cel mai frumos surâs.
Până atunci, bebe va continua să comunice prin plâns. Ascultă cu atenție și vei putea decoda diferitele sale strigăte. De exemplu, un strigăt scurt, cu ton redus, înseamnă de obicei „Mi-e foame”. Un strigăt nazal și continuu este modul în care bebelușul îți spune că este obosit. Izbucnirile de plâns care alternează cu scâncete agitate semnalează adesea plictiseala. Strigătul de durere începe brusc cu un tânguit puternic, panicat, lung, urmat de pauze și țipete repetate.
Când bebelușul nu plânge, exersați împreună dezvoltarea abilităților motorii. Cea mai bună modalitate de a începe este statul pe burtă (supravegheat, desigur). Copilul nu va avea multă forță la început, așa că începeți cu doar câteva minute pe zi. Pe măsură ce mușchii bebelușului se vor dezvoltă, veți lucra în sesiuni de până la 15 sau 20 de minute (până în jurul vârstei de 3-4 luni).
Postpartum: mama și bebe
Alăptarea și mameloanele dureroase
Mameloanele dureroase, sensibile sau chiar cu răni sunt tipice tuturor mamelor care alăptează pentru prima dată. Pentru a ușura durerea și pentru a vindeca rănile, aplică în mod regulat un unguent hidratant.
Diverse comprese pot, de asemenea, calma zona sensibilă. De exemplu, poți încerca să pui la frigider câteva pliculețe ude de ceai, pe care apoi să le aplici pe sâni. Un alt aspect căruia e necesar să îi acorzi importanță este schimbarea tampoanelor pentru sâni, deoarece în acest mod vei ține bacteriile la distanță. S-ar putea să dureze o săptămână sau mai mult până la o vindecare completă, așa că e nevoie de un pic de răbdare.
Între timp, cel mai bine ar fi să continui să alăptezi, în ciuda disconfortului. Începe cu sânul mai puțin dureros, dar încearcă, pe cât posibil, să alăptezi din ambii sâni. Nu sări peste sesiunile de alăptare. Nu doar că asta îl va afecta pe copil, dar durerea s-ar putea amplifica, iar laptele care nu curge ar putea înfunda canalele. Această situație ar putea provoca mastita, care este o infecție a sânului marcată de febră și simptome asemănătoare gripei, împreună cu dureri extreme, duritate sau înroșirea sânilor.
Dacă sfarcurile sunt roz și ai o senzație de mâncărime, este cazul să ceri opinia unui medic, deoarece s-ar putea să te confrunți cu o infecție care să afecteze calitatea laptelui.
Modele de somn la nou-născut
Adevărul este că nou-născuții nu au modele regulate de somn. De obicei, durează aproximativ 12 săptămâni bune pentru ca aceștia să-și stabilească un program clar pentru cele 24 de ore în care cea mai lungă perioadă de somn să aibă loc noaptea.
Nu uita că bebelușii simt o nevoie fizică de a mânca la fiecare două până la trei ore pe tot parcursul zilei, așadar, cel mic nu va dormi tot timpul.
Vestea bună este că somnul în timpul zilei se diminuează pe măsură ce bebelușul crește, iar cea mai marcantă schimbare în acest sens apare între 3 și 6 luni. Până la vârsta de aproximativ 5 sau 6 luni, cei mai mulți copii sănătoși ar putea foarte bine să doarmă toată noaptea.
Mama și durerile de spate
Iată câteva sfaturi despre cum să transporți bebelușul atunci când te confrunți cu durerile de spate postpartum:
- Flexează-ți genunchii. În loc să te apleci din talie pentru a-l ridica pe cel mic, încearcă să faci o mișcare de tipul genuflexiunii.
- „Poartă-ți” bebelușul. În loc să ții mereu copilul în brațe, folosește un marsupiu. Nu numai că asta îl va liniști pe cel mic, dar îți va ușura și ție mult munca și, în plus, vei avea brațele libere.
- Când ești nevoită să-l ții pe micuț în brațe, alternează mâinilor. Chiar dacă bebe cântărește doar câteva kilograme, imaginează-ți ce înseamnă asta pentru mușchii tăi. Dacă ai merge la sală de fitness, cu siguranță ți-ai antrena ambele brațe, nu-i așa?
Utilizarea suzetei
Suzeta are o mulțime de avantaje, iar principalul beneficiu este că bebelușul se oprește din plâns atunci când o primește. Dar ceea ce este posibil să nu cunoști: folosirea suzetelor poate scădea riscul de apariție al sindromului de moarte subită a sugarului (SIDS). Unul dintre motive este că bebelușii care utilizează o suzetă ar putea să nu doarmă la fel de adânc și să se trezească mai ușor decât bebelușii care nu folosesc suzeta, ceea ce este foarte important în cazul unei situații periculoase.
Un alt aspect important este legat de faptul că folosirea unei suzete ar putea ajuta la deschiderea spațiului aerian în jurul gurii și nasului unui copil, ceea ce ar favoriza creșterea cantității de oxigen pe care cel mic o inspiră.
Dă-i bebelușului tău o suzetă când îl pui în pătuț, dar nu o pune la loc în gură după ce bebe adoarme (și suzeta cade). Asigură-te că alegi o suzetă dintr-o singură bucată, care nu se poate desface; suzetele cu piese multiple prezintă un risc de sufocare.
Ne vedem în săptămâna 5 cu alte surprize!
Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența ta din primele săptămâni de după naștere!