Ai senzația că bebelușul este total schimbat? Nu te înșeli deloc! A 4-a lună de viață este o etapă importantă în viața celui mic, datorită unor repere majore în dezvoltarea creierului și a fizicului. Majoritatea bebelușilor își vor dubla greutatea (față de cea de la naștere) și vor dormi noaptea fără prea multe treziri. Așadar, este posibil să aveți un program mai previzibil pentru somn și hrănire, astfel încât viața ta ar putea deveni mai așezată.
Dezvoltarea copilului la 4 luni
Până la vârsta de 4 luni, micuțul tău va cântări aproximativ 5-6 kilograme. Reamintim, fiecare copil este unic, iar aceste cifre sunt aproximative. Dacă bebelușul tău s-a născut prematur, de exemplu, ar putea avea nevoie de puțin mai mult timp pentru a-și dubla greutatea avută la naștere.
Etapele de dezvoltare
Bebelușul va deveni mult mai activ și va învăța să interacționeze cu lumea din jur. Iată câteva dintre etapele majore de dezvoltare la care te poți aștepta la această vârstă.
- Corpul bebelușului.
- Se rotește din față în spate
- Stă cu sprijin.
- Suportă greutate când stă pe o suprafață dură.
- Poate țină în mâini o jucărie.
- Ridică pieptul și capul.
- Se ridică sprijinindu-se în brațe atunci când stă pe burtică.
- Ajunge la obiecte cu o singură mână.
- Își coordonează vedea cu mișcarea – identifică un obiect, apoi îl ating.
- Urmărește cu privirea obiectele care se mișcă dintr-o parte în alta.
- Aduce mâinile la gură.
Creierul bebelușului
- Învață legătura dintre cauza și efectul.
- Înțelege permanența obiectului. Permanența obiectului este cunoașterea faptului că un obiect continuă să existe chiar și atunci când nu mai poate fi văzut, auzit sau perceput în alt mod.
- Își îmbunătățește claritatea vederii și îi place să privească mai multe modele, forme și culori.
- Zâmbește spontan, cel mai adesea la oameni cunoscuți.
- Îi place să se joace și poate reacționa cu emoții negative, cum ar fi plânsul, dacă jocul se oprește.
- Imită expresiile faciale, cum ar fi zâmbetul sau încruntarea.
- Gâfâie și poate încerca să imite limbajul, cum ar fi gânguritul.
- Recunoaște oamenii de la distanță.
- Strigă în moduri diferite (pentru a comunica foamea, plictiseala, frustrarea, somnolența etc.).
Semnale de îngrijorare
Deși fiecare copil se va dezvolta diferit, dacă bebelușul tău prezintă oricare dintre următoarele semne sau simptome, discută cu medicul pediatru despre acestea la controlul de 4 luni al copilului:
- Privirea încrucișată.
- A câștigat mai puțin de 50% din greutatea de la naștere
- Nu poate să-și țină capul sus.
- Nu este capabil să se așeze cu sprijin.
- Nu pare să răspundă sau nu este interesat de prezența părinților.
- Nu urmărește articole sau persoane în mișcare.
- Nu zâmbește.
O zi din viața bebelușului de 4 luni
Această vârstă este un moment distractiv în dezvoltarea bebelușului, deoarece personalitatea lui începe să se contureze. Micuțul tău este capabil să exprime când este supărat, plictisit, obosit sau înfometat. Deoarece acum înțelege relația dintre cauza și efectul, va afla că exprimarea emoțiilor va genera un răspuns din partea mamei. Pregătește-te pentru o mulțime de trucuri distractive pe măsură ce micuțul tău învață să experimenteze lumea din jur.
După cum ți-ai putea imagina, copilul va avea nevoie de mai mult divertisment și de mai multă stimulare în această lună, așa că încearcă să introduci aceste noi element:
- Jucării suspendate cu care copilul poate interacționa.
- Mergeți la plimbări cu un cărucior sau un purtător cu fața spre afară, astfel încât bebelușul să poată vedea ce se întâmplă pe stradă.
- Ascunderea unui obiect sub o pătură pentru a vedea dacă încearcă să-l descopere.
- Jucării noi, cum ar fi zornăitorile sau alte articole pe care bebelușul le poate ține cu ușurință și cu care se poate juca.
- “Cititul” – deși acum ar putea părea mic, cărțile colorate stimulează eficient simțurile bebelușului.
- Explorarea pe burtă – așează copilul pe podea sau un covoraș și pune-i în față câteva jucării pentru a-l stimula să le studieze.
Noțiuni de bază despre îngrijirea bebelușilor
Iată câteva elemente de bază pentru îngrijirea de care trebuie să ții cont în această perioadă.
Prevenirea mușcăturilor de insecte: majoritatea cremelor de protecție împotriva insectelor pot fi utilizate după ce copilul a depășit vârsta de 2 luni, însă este întotdeauna mai bine să iei toate măsurile de precauție și să ferești copilul de mușcăturile insectelor în mod natural.
Protecție solară: bebelușii cu vârsta sub 6 luni nu pot folosi protecție solară, așa că, dacă vă veți bucura de distracție în aer liber la soare, este recomandat să-l protejezi pe cel mic de soare, folosind îmbrăcăminte de protecție, precum și o șapcă sau o pălărie.
Interzis la miere: bebelușii nu pot mânca miere până la vârsta de 1 an.
Spălare: La fel ca în ultimele luni, este recomandat să faci baie copilului la fiecare două-trei zile. Pielea micuțului este încă sensibilă și prea multe băi pot usca tenul.
Somnul bebelușului
La vârsta de 4 luni, s-ar putea să experimentezi o experiență frustrantă cu copilul tău, datorită unei regresii a somnului. Regresiile de somn se întâmplă în diferite stadii ale copilăriei, prima dintre acestea având loc în jur de 4 luni. Este posibil ca bebelușul să aibă un model predictibil de somn, iar brusc să apară schimbări precum:
- Trezirea mai frecventă noaptea
- Refuzul de a dormi
- Iritabilitate crescută
Adesea, regresiile de somn sunt rezultatul episod de creștere și sunt pe deplin temporare, astfel încât pentru a face față unei regresii a somnului, continuă să urmezi rutina obișnuită.
Deși păstrarea vechilor obiceiuri pare imposibilă când bebe pur și simplu nu vrea sa doarmă, cea mai utilă strategie este să pui copilul în pătuț la orele obișnuite și să păstrezi obiceiurile pe care le aveați în mod regulat. Obiceiurile de somn de care trebuie să ții cont la această vârstă includ:
Așează copilul în pătuț când încă este treaz. Pe măsură ce micuțul tău află mai multe despre fenomenul cauză-efect, s-ar putea să-și dea seama în curând că, plângând, părinții îl vor lua în brațe. Din acest motiv, este nevoie să ții piept acestui mic șantaj emoțional și să găsești noi modalități de a-l liniști și de a-l face să adoarmă.
Utilizarea suzetei
Păstrarea orarului de somn. La această vârstă, un bebeluș are două, până la trei reprize de somn în timpul zilei, fiecare în jur de 1 oră până la 1,5 ore.
Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența din primele luni de după naștere!