Baby proof, adică siguranța copilului, se referă la diminuarea pericolului de producere a accidentelor în care este implicat un copil. Dacă arunci o privire în casă, vei observa cât de multe zone periculoase există. De la colțurile mesei, la prize și diverse decorațiuni, toate pot deveni periculoase în cazul bebelușilor care încep să facă primii pași.
Am creat o listă a zonelor roșii, astfel încât tu să poți să verifici cât mai ușor posibilele pericole. Chiar dacă încă nu ai născut, sau dacă puiul tău este încă foarte mic, niciodată nu este prea devreme pentru a securiza casa.
De altfel, este recomandat să pregătești casa înainte de a veni de la maternitate, asta deoarece în perioada în care bebe este încă în burtică ai suficient timp pentru a te preocupa de toate detaliile. În mod ideal, poți începe cu cel puțin trei luni înainte de momentul nașterii, pentru a te asigura că ai timp suficient pentru a procura toate produsele necesare. Odată ce bebelușul începe să se târască (în jur de 6 până la 10 luni), va trebui să faci o a doua verificare pentru a te asigura că întreg perimetrul casei este sigur pentru un copil.
Securizarea casei
Vor trece câteva luni înainte ca bebelușul să înceapă să meargă singur, dar este important ca încă de acum să acorzi atenție anumitor detalii. Este important să fii atentă nu doar la acele elemente care pot cauza rău micuțului în mod direct, ci și celor care reprezintă un risc indirect, cum ar fi podele alunecoase. Pentru ca bebelușul să fie în siguranță, este important ca și părinții să fie protejați. În definitiv, dacă aluneci pe gresia lucioasă în timp ce porți copilul în brațe, incidentul ar putea fi mai periculos pentru bebeluș decât pentru tine.
Iată cum te poți pregăti.
- Instalează un detector de monoxid de carbon dacă ai în casă echipamente cu gaz (aragaz, cuptor, centrală termică). Verifică bateriile detectoarelor pe care ai deja în casă.
- Instalează detectoare de fum la fiecare nivel al casei și pe holurile din afara dormitoarelor.
- Cumpără un stingător și învață să îl utilizezi.
- Stabilește un loc ușor accesibil pentru trusa de prim ajutor.
- Adaugă contacte de urgență și informații medicale pe telefonul tău, astfel încât acestea să poată fi accesate chiar și dacă telefonul este blocat.
- Asigură-te că numărul casei sau al apartamentului este ușor de văzut, pentru ca în cazul unei urgențe să se poată interveni fără dificultăți.
- Echipează casa cu benzi sau covoare antiderapante în zonele cu pericol de alunecare.
- Acoperă toate marginile ascuțite ale mobilierului cu elemente de protecție sau căptușeală de siguranță.
- Ascunde toate prizele deschise cu mobilier sau utilizează dopuri de siguranță.
- Securizează sertarele, ușile sau dulapurile care sunt la îndemâna bebelușului.
- Renunță la perdele sau jaluzele cu ciucuri sau bucle.
- Deconectează întotdeauna aparatele electrice care nu sunt folosite (fier de călcat, ondulator etc.)
- Ține toate gențile și poșetele în zone care nu sunt la îndemâna copilului, deoarece acestea ar putea conține diverse obiecte periculoase.
- Dacă intenționezi să conectezi un scaun înalt (al bebelușului) de masa din bucătărie, asigură-te că aceasta este suficient de stabilă și robustă.
Securizarea camerei copilului
Depozitează scutecele, șervețelele, loțiunile și toate cele necesare pentru igiena bebelușului aproape de masa de schimb, dar astfel încât ele să nu fie la îndemâna copilului.
- Pune un covor gros sub masa de schimb.
- Plasează pătuțul departe de ferestre, încălzitoare, lămpi, decorațiuni de perete și cabluri.
- În cazul în care renovezi camera bebelușului, finalizează lucrările cu cel puțin opt săptămâni înainte ca bebelușul să vină acasă.
- Asigură-te că între barele de protecție ale pătuțului nu există o distanță mai mare de 4 centimetri. De asemenea, asigură-te cu toate șuruburile elementele pătuțului sunt securizate.
- Ține la distanță cuverturile, cuverturile, pernele, păturile și jucăriile de pătuțul bebelușului.
Securizarea mașinii
Zonele periculoase nu sunt doar în casă. Este important să te asiguri și că mașina este un spațiu sigur pentru bebeluș. În definitiv, primul contact pe care bebelușul îl are este cu mașina, la drumul de la maternitate spre casă.
Iată câteva aspecte cărora este important să le acorzi atenție.
- Instalează scaunul auto cu spatele la sensul de mers al mașinii, dacă este posibil pe mijlocul banchetei.
- Dacă soarele este puternic, aplică parasolare pe geamurile laterale din spate ale mașinii pentru a bloca razele soarelui. Evită parasolarele care atârnă sau care se fixează cu ventuze deoarece acestea ar putea cădea.
- Îndepărtează din mașină toate obiectele mici care ar putea prezenta un pericol de accidentare prin sufocare (de exemplu, monede sau pixuri).
Tu ai pregătit casa pentru sosirea bebelușului? Hai pe Facebook pentru a discuta despre cum putem să realizăm un mediu sigur pentru copiii noștri.