Lucrurile se schimbă rapid la 12 săptămâni de sarcină. Săptămâna aceasta încheie primele 3 luni de sarcină, ceea ce înseamnă că hormonii tăi se vor cuminți (măcar un pic). Ești la o săptămână distanță de trimestrul 2, iar la acest moment, bebelușul are înfățișarea unui mic omuleț, iar uterul tău este în creștere.
Dezvoltarea copilului la 12 săptămâni
Săptămâna aceasta marchează un moment de cotitură pentru bebelușul tău. La 12 săptămâni, procesul complex de a dezvolta noi structuri corporale se apropie de final, deoarece majoritatea sistemelor bebelușului tău sunt pe deplin formate. Urmează acum faza de maturizare, în timpul căreia sistemele fătului continuă să evolueze, iar organele încep să funcționeze.
La 12 săptămâni, un bebe are de obicei aproximativ 6 – 6,5 centimetri în lungime și arată, în sfârși, ca un mic omuleț. Tot ce îi rămâne acum de făcut bebelușului este să crească. Iată ce alte schimbări intervin în această perioadă:
- Pielea bebelușului devine delicată și translucidă.
- Oasele, inclusiv scheletul, craniul și oasele lungi se întăresc.
- Se formează corzile vocale.
- Ficatul bebelușului produce celule roșii.
- Glanda pituitară începe să secrete hormoni.
- Până acum intestinele s-au extins în cordonul ombilical. Dar săptămâna aceasta, în sfârșit, există suficient spațiu în abdomenul bebelușului pentru ca intestinele să se îndrepte spre locul lor.
- Placenta este pe deplin funcțională și preia producția de hormoni pentru a susține sarcina.
Ești în trimestrul 1 de sarcină.
Mai sunt 28 de săptămâni.
Simptome comune din săptămâna 12
Iată veștile bune despre simptomele din săptămâna 12: greața de dimineață și oboseala pot începe să se estompeze pe măsură ce hormonii încep să se calmeze. Partea proastă? Pot apărea durerile de cap și amețelile. Iată ce alte simptome mai pot fi întâlnite săptămâna aceasta:
Secreții vaginale abundente. Aceste secreții pot părea ciudate, dar sunt normale și au un scop important: să protejeze vaginul de eventuale infecții. Secrețiile trebuie să fie incolore, clare și să nu aibă un miros neplăcut. În cazul în care observi o culoare ciudată (galben, verzui, maro), ia legătura de urgență cu medicul tău.
Durerile de cap pot începe să se intensifice în jurul săptămânii 12. Acestea pot fi cauzate de schimbări hormonale, scăderi ale zahărului din sânge, deshidratare, lipsa somnului sau stres. Pentru a face față, fii atentă la ceea ce ți-ar putea declanșa durerile. Dacă migrenele sunt frecvente și puternice, sau dacă sunt însoțite de alte simtome, ia legătura cu un medic.
Ameţeală. Schimbările hormonale și modificările tensiunii arteriale ar putea provoca stări de amețeală destul de neplăcute.
Mai puține vizite la baie. Era cazul ca acest simptom să se tempereze. Cu toate acestea, asigură-te că te împrietenești cu exercițiile Kegel pentru următoarele câteva luni pentru a preveni incontenența urinară.
Salivă în exces. Acest simptom enervant va dispărea probabil pe măsură ce înaintezi în al doilea trimestru de sarcină. Minimizează-ți disconfortul (și dezgustul) mestecând gumă fără zahăr și clatindu-te cu apă de gură.
Știai că? 💭
Acum poți auzi pentru prima dat inima micuțului tău!
Sfaturi pentru mama
- Alege haine confortabile.
Indiferent cât de mare (sau mică) este burtica în acest moment, este necesară regândirea garderobei. Dacă nu ai făcut-o deja, poți începe prin adăugarea câtorva perechi de pantaloni cu elastic în talie sau a pantalonilor de maternitate. Aceștia vor fi mult mai confortabili pe măsură ce burtica ta începe să se extindă.
- Optează pentru gustări sănătoase.
Pe măsură ce greața din primul trimestru începe să se estompeze, s-ar putea să începi să te simți flămândă din ce în ce mai des. Asigură-te că ai la îndemână câteva gustări nutritive. Legume crude, fructe proaspete, nuci și semințe, humus și chipsuri, iaurt sau brânză sunt doar câteva variante care te vor ajuta să îți potolești foamea.
- Folosește protecție solară.
Melasma, sau masca sarcinii, este un simptom neplăcut prin care gravidele se confruntă cu pete întunecate pe ten. Aceste pete sunt cauzate de combinația dintre hormoni și expunerea la soare. Protejează-ți pielea cu o loțiune cu protecție solară și accesorizează-ți ținuta cu o pălărie cu boruri largi.
- Învață să faci exerciții Kegel
Împingerea bebelușului prin pelvis este extrem de solicitantă pentru mușchii planșei pelvine, care trebuie să se întindă la proporții inimaginabile. Efectuarea exercițiilor Kegel poate ușura simptomele sarcinii și poate duce la o recuperare mai rapidă după naștere. Întărirea acestor mușchi care susțin vezica și uterul va reduce șansele de apariție a incontinenței urinare și ușurează o serie de alte simptome de sarcină și postpartum.
- Evită alcoolul
Etichetele de avertizare de pe sticlele de bere, vin și orice alt tip de alcool sunt acolo dintr-un motiv întemeiat. Consumul de băuturi alcoolice în timpul sarcinii poate avea consecințe grave pentru bebeluș, inclusiv defecte congenitale și alte complicații. Chiar și consumul moderat poate provoca probleme, așa că cel mai bine este să renunți complet până după naștere.
- Evită fructele de mare
Ia-ți rămas bun de la sushi pentru moment. De asemenea, fructele de mare nefierte sau prăjite excesiv, inclusiv stridii și scoici crude, sunt interzise din cauza bacteriilor și paraziților care pot ascunde în interior.
Peștele afumat refrigerat ar trebui să rămână în afara meniului din cauza pericolului listeriei. Anumiți pești conțin niveluri ridicate de mercur, bifenili policlorurați și alte toxine care pot fi periculoase pentru bebeluș.
Check-list pentru săptămâna 12
🗸 Fă-ți provizii de mâncare și gustări sănătoase.
🗸 Continuă să iei vitamine prenatale.
🗸 Hidratează-te.
🗸 Adaptează-ți garderoba.
🗸 Discută cu partenerul tău despre stările și sentimentele din această perioadă.
Produse recomandate