Față de prima săptămână nu s-au schimbat foarte multe. La fel, tehnic nu ești însărcinată încă. Dar, important, ești mai aproape ca oricând de acest obiectiv. În timpul săptămânii 2, corpul tău se pregătește să ovuleze.
Pentru a-ți maximiza șansele de a crea o viață nouă, acum este momentul să fii atentă la semnalele subtile date de corpul tău (mai exact simptomele ovulației) și să petreci cât mai mult timp cu partenerul tău.
E important să ai în vedere faptul că medicul va calcula data previzibilă a nașterii (deci numărătoarea inversă a celor 40 de săptămâni), din prima zi a ultimului ciclu menstrual. Așadar, dacă tocmai ți-ai făcut un test de sarcină și ai avut un rezultat pozitiv, foarte posibil să nu te regăsești în săptămâna 2 de sarcină, ci în săptămâna 4.
🔛 Ești în trimestrul 1 de sarcină.
🔜 Mai sunt 38 de săptămâni.
Dezvoltarea copilului la 2 săptămâni
Deși încă nu putem vorbi despre un bebe, corpul tău se pregătește din plin. În ovar, un ovul se maturizează și se pregătește să se elibereze.
Între timp, mucoasa uterului se îngroașă pentru a accepta și hrăni o viață nouă. La sfârșitul săptămânii va avea loc ovulația,pe măsură ce ovarul eliberează ovulul în trompele uterine.
Un ovul poate supraviețui timp de 12 până la 24 de ore după ovulație. Asta nu înseamnă că dacă nu faceți sex neapărat în această perioadă toate șansele de sarcină dispar. Spermatozoizii pot trăi până la 5 zile în mucusul cervical fertil. Putem spune că stau răbdători în așteptarea ovulului.
Dintre milioanele de spermatozoizi care încep călătoria spre ovul, doar o fracțiune dintre cei mai sănătoși și mai puternici vor ajunge la trompa uterină. Odată ajunși acolo, doar unul va intra în ovul. Când sperma și ovulul se unesc, se produce miracolul, adică fertilizarea.
Știai că? 💭
Deși e greu de crezut, acesta este momentul în care sexul bebelușului este de fapt determinat. Dacă sperma poartă un cromozom Y, veți avea un băiat, iar dacă este un cromozom X, veți avea o fetiță.
Simptome comune din săptămâna 2
Menstruația a trecut, s-ar putea să te simți destul de bine săptămâna aceasta (ceea ce îți dorim din plin). Simptomele din săptămâna 2 nu sunt legate de sarcină, dar pot fi semne ale ovulației.
Dacă ciclul tău obișnuit este de 28 de zile sau mai scurt, este posibil să ovulezi până la sfârșitul săptămânii. Dacă ciclul tău tinde să fie puțin mai lung, este posibil să ovulezi puțin mai târziu. Fii atentă la simptomele de mai jos.
Temperatura bazală scade ușor, apoi crește din nou. Poți utiliza un termometru special pentru a verifica temperatura în fiecare dimineață înainte de a te ridica din pat. Cea mai fertilă perioadă este cu 2 sau 3 zile înainte de creșterea temperaturii.
Când mucusul cervical devine mai clar, lucios si elastic, asemănător ca textură cu albușul de ou, înseamnă că ești în perioada fertilă. Mucusul cervical apos permite spermei să supraviețuiască și să înoate până la ovulul care va fi eliberat în curând.
Creșterea dorinței sexuale. Natura pare că are mereu o soluție. Schimbările hormonale care duc la ovulație pot da un impuls dorinței sexuale exact în perioada cea mai fertilă.
Mittelschmerz (termen preluat din germană), sau “durere la mijlocul ciclului”, este o senzație de durere în partea abdomenului inferior, care se produce în timpul ovulației.
Sfaturi pentru mama
- Ai grijă de tine!
Mănâncă sănătos, fă exerciții fizice regulat și dormi suficient. Sună banal? Nu este! Este esențial!
- Ia-ți vitaminele.
Începe sau continuă să iei acid folic sau vitamine prenatale pentru a obține toți nutrienții de care ai nevoie pentru a rămâne sănătoasă în timpul sarcinii și pentru a preveni orice probleme de sănătate pentru tine și pentru viitorul copil.
- Încearcă să reduci stresul
Stresul de zi cu zi este atât de dăunător încât poate influența fixarea sarcinii. Găsește modalitățile potrivite pentru relaxare și fă-ți o rutină din a-ți acorda zilnic timp de repaos.
- Conectează-te cu partenerul din toate punctele de vedere
Încercați să păstrați sexul o experiență plăcută, fără a pune pe primul plan o viitoare sarcină. Pe lângă activitatea sexuală evident necesară, încercați să creați o intimitate bazată pe comunicare și apreciere. Este important pentru amândoi să vă bucurați din plin de această etapă.
Check-list pentru săptămâna 1
🗸 Fii atentă la corpul tău și identifică semnalele de fertilitate.
🗸 Dacă nu poți identifica momentul ovulației, apelează la un test de ovulație (îl găsești la farmacie).
🗸 Observă semnele de ovulație pe care corpul tău ți le transmite.
🗸 Continuați să iei acid folic sau vitamine prenatale.
🗸 Caută modalități de a ține stresul și anxietatea sub control.
Produse recomandate