Jocul în aer liber oferă copiilor mici oportunitatea de a experimenta lumea cu toate simțurile, iar acest lucru nu trebuie să fie, în mod obligatoriu, într-o pădure sau în zone cu iarbă verde. Câteva ore petrecute afară, în curtea casei, vor contribui la fel de bine dezvoltarea abilităților copiilor.
Există multe aspecte prin care copilăria acestei generații este diferită de cea a ultimei generații, dar unul dintre cele mai semnificative contraste este cantitatea de timp petrecută în interior. Fie că este vorba de timpul petrecut în fața ecranelor, de accentul pus pe activitățile și realizările școlare sau extrașcolare, tendința generală este de a petrece tot mai mult timp în casă.
În cazul în care nu cunoști beneficiile petrecerii de timp în aer liber, ți le vom expune pe scurt în cele ce urmează. Pentru a-ți determina copilul să petreacă timp afară, tot ce este nevoie să faci este să îi creezi un mediu de joacă atractiv, iar pentru a face acest lucru, poți apela la jucării și la spații de joacă.
1. Lumina solară
Lumina soarelui – chiar și cea din zilele cu nori – este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Creierul își reglează „ceasul interior” folosind indicii ușoare, astfel încât ieșirea în aer liber poate ajuta copiii să mențină un ritm sănătos de somn.
În plus, expunerea la lumina soarelui contribuie la aportul de vitamina D, vitamină importantă pentru sistemul osos, imunitar și pentru funcțiile musculare. Mai mult decât atât, cercetările au dovedit faptul că lumina naturală îi ajută pe copii să se concentreze și poate îmbunătăți formarea sinapselor la nivelul creierului.
De asemenea, există studii care sugerează o legătură directă între timpul petrecut în aer liber și diminuarea riscului de dezvoltare a miopiei. Copiii care petrec mai mult timp afară au mai puține șanse să devină miopi. Diversele experimente confirmă faptul că putem preveni sau întârzia miopia printr-un tratament destul de simplu și plăcut: petrecerea de timp afară.
2. Exercițiu fizic
Copiii ar trebui să fie activi o oră în fiecare zi, indiferent de tipul de sport pe care îl practică. Cu siguranță pot face mișcare în interior, dar activități precum săritul în trambulină sau coborârile pe tobogan sunt mult mai solicitante din punct de vedere al efortului.
Jocul în aer liber poate crește nivelul de activitate, ceea ce este, evident, un lucru bun. Copiii au nevoie de exerciții aerobe pentru o sănătate bună. Există, de asemenea, dovezi că exercițiile fizice influențează în mod direct performanța cognitivă a copilului.
3. Dezvoltarea funcțiilor executive
Funcțiile executive sunt un set de abilități mentale care ne ajută să facem diverse activități. Acestea sunt abilitățile care ne ajută să planificăm, să stabilim priorități, să memorăm informații, să negociem și să facem mai multe sarcini care sunt cruciale pentru succesul nostru. Creativitatea are un rol important, ir de regulă ne folosim imaginația pentru a rezolva probleme. Acestea sunt abilități care trebuie învățate și practicate, iar pentru a face acest lucru, copiii au nevoie de timp nestructurat. Au nevoie de timp singuri și cu alți copii, timp în care să li se permită să-și alcătuiască propriile jocuri, să descopere lucrurile și să se distreze.
4. Asumarea riscurilor
Copiii trebuie să-și asume unele riscuri. Sună ciudat? Nu este! Mai exact, este util ca cei mici să învețe să își asume riscuri. Fie că vorbim de coborârea pe un tobogan sau de escaladarea unui sistem de joacă, cei mici învață, prin joc, să-și înfrângă temerile. Sigur, părinții sunt de multe ori anxioși în astfel de momente, însă dorința de a ține copilul într-un glob de cristal lipsit de riscuri poate fi dăunătoare atunci când copilul crește.
În Norvegia, mulți preșcolari frecventează școli în aer liber, în natură, unde adulții le permit copiilor să urce, să sară și să riște. Când copiii stăpânesc aceste provocări, se simt exaltați, iar unii cercetători cred că experiențele ar putea funcționa ca un fel de terapie comportamentală anti-fobie. Copiii învață că pot face față situațiilor înspăimântătoare.
Acest lucru nu înseamnă că adulții ar trebui să renunțe la toate eforturile de aplicare a regulilor de siguranță. Dar cercetătorii ne sugerează să ne schimbăm mentalitatea de la a face viața copiilor „cât mai sigură posibil” la „cât mai sigură cât este necesar”.
5. Dezvoltarea abilităților de socializare
Copiii trebuie să învețe cum să lucreze în echipă. Ei trebuie să învețe să-și facă prieteni, cum să împărtășească și să coopereze, cum să trateze alte persoane. Dacă interacționează numai în setări foarte structurate, cum ar fi școlile sau echipele sportive, nu vor putea dobândi ușor capacitatea de a socializa spontan.
Copiii care petrec mult timp jucând afară sunt mai puțin stresați, mai concentrați și mai veseli. Iar acest tonus mental bun îi face să le fie mai ușor să întrețină relații de prietenie și să-și perfecționeze abilitățile de comunicare.
6. Prevenirea obezității
În sine, de unul singur, timpul în aer liber probabil nu previne obezitatea, dar este un prim pas spre un stil de viață mai activ și mai sănătos!
Pe parcursul unui studiu amplu, cercetătorii au urmărit modificările IMC (indicele de masă corporală) pentru mai mult de 2800 de copii (3 și 4 ani) din diverse instituții preșcolare din Statele Unite.
În unele centre, educatorii le-au oferit copiilor mai mult timp pentru a se juca în aer liber (60 de minute sau mai mult), în timp ce în altele copiii au petrecut 20 de minute sau mai puțin jucându-se afară.
Observațiile studiului sunt destul de relevante: pentru fiecare minut suplimentar de joacă în aer liber, un copil era cu 1% mai puțin supus riscului de a deveni obez.
Însă tot cercetările ne spun că tipul de activitate desfășurat în aer liber este foarte important. În mod ideal, ar trebui să ne încurajăm copiii să fie cât mai activi. Iar în acest sens, diferitele sisteme de joacă sunt variante perfecte pentru a-i determina pe copii să facă mișcare.
Poți alege între:
- Spații de joacă
- Tobogane
- Trambuline
- Leagăne
- Mese de tenis
- Mingi și accesorii
- Biciclete și trotinete
Pentru orice fel de jucării d exterior pentru copii de toate vârstele, te invităm în magazinul virtual BeKid.